Belföld

Mégis bűncselekmény a tojásdobálás?

Az MSZP szerint elkerülhetők lettek volna a szombati melegfelvonulást ért atrocitások, ha a parlamenti pártok megállapodtak volna a gyülekezési törvény módosításáról, elfogadják azt. Az ombudsman szerint bűncselekmény a tojásdobálás.

Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője szerint elkerülhető lett volna a szombati incidens, ha a parlament tavasszal elfogadja a gyülekezési törvény módosítását. Úgy vélte, a szombaton történt események bizonyítják, hogy egyre nagyobb szükség lenne megállapodni a törvénymódosításról.

Hozzátette: a Fidesz nem reagált érdemben az áprilisban kezdődött ötpárti tárgyalásokon született javaslatokra, amelyek többek között a gyülekezési törvényt módosították volna a rendbontók elleni hatékonyabb fellépést megteremtve.

Nem lehetett volna két rendezvény egy időben

Az MSZP-s képviselő közölte, ha az Országgyűlés elfogadta volna a jogszabály módosítását, akkor egy időben azonos helyszínen két rendezvényt nem lehetett volna megrendezni, és a szombati események elkerülhetőek lettek volna.

Bárándy Gergely elmondta, nem a rendőrség hibája, hogy a két csoportot nem tudta elkülöníteni, ma erre nincs jogszabályi lehetőség.

Bárándy Gergely szerint ez a kérdés nem a melegekről szól, hanem Magyarország sorsáról, arról szól, hogy a szélsőségek előretörését meg tudjuk-e akadályozni. A szocialista képviselő veszélyesnek tartja azt, hogy “a szélsőséges bűnözök” mondhatják meg a társadalomnak, mit tehet és mit nem.

A gyűlöletbeszédről is törvényt hoznának

Közölte, hatékony eszköz lenne a gyalázkodásnak, a gyűlöletbeszédnek a büntethetővé nyilvánítása is. Szerinte a jogvédő szervezeteknek kellene számon kérniük a politikán, miért nincsenek megfelelő jogszabályok a hasonló estek megakadályozására.

Bárándy Gergely elmondta, szeptemberben kezdeményezni fogja a gyülekezési törvényről tartott ötpárti tárgyalások folytatását, és ezzel párhuzamosan előkészítik a gyalázkodással kapcsolatos törvénymódosítást is.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közleményében úgy reagált, hogy pártja “ahogy eddig is mindig, úgy augusztus végén is részt vesz a gyülekezési törvény esetleges módosításáról tartandó ötpárti egyeztetésen”.

Ombudsban: bűncselekmény a dobálás

Elfogadhatatlannak, bűncselekménynek, és nem a véleményszabadság körébe tartozónak tartja az állampolgári jogok biztosa a rendőrök és a melegfelvonulás résztvevőinek megdobálását.

Szabó Máté szerint a rendőrség megfelelő eszközökkel és módon biztosította a rendezvényeket, és jogállami eszközökkel nem lát lehetőséget ennél hatékonyabb védelem biztosítására.

Az országgyűlési biztos szerint nem tartozik a békés gyülekezéshez való jog, vagy a véleménynyilvánítási szabadság által védett körbe a tojásokat, köveket, Molotov-koktélokat, a testi épségre is veszélyes más tárgyakat dobáló személyek magatartása, így a Hősök terén a be nem jelentett demonstráció feloszlatása jogszerű volt, mert az egyértelműen elvesztette békés jellegét.

Az állampolgári jogok biztosa aláhúzta: az alapvető jogokat nemcsak a hatóságoknak, hanem minden állampolgárnak tiszteletben kell tartania, és az nem szolgálja a társadalmi békét, ha úgy próbálják véleményüket hangoztatni és kinyilvánítani, hogy az más csoportok meggyőződését sérti.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.