Belföld

Még júliusban lehet vasutassztrájk

Nem született megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV-társaságok között a szakszervezet sztrájkköveteléseiről és a még elégséges szolgáltatásról folytatott hétfői tárgyaláson. Az egyeztetést szerdán folytatják.

A VDSZSZ eredeti követelése 10 százalékos többlet béremelés a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak a megajánlott 6,9 százalék felett, és a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 250 ezer forint kifizetése valamennyi vasutas számára.

Ez kiegészült azzal a követeléssel, hogy a korábban bezárásra szánt 38 vasúti szárnyvonalon maradjon meg a személyszállítás, valamint a pénzügyminiszter által bejelentett további inflációnövekedést a munkáltató 1,1 százalékos béremeléssel kompenzálja.

Csalódott vasutasok

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke a tárgyalást követően elmondta: csalódott, mert azt remélte, hogy a közlekedési minisztériumban a szakszervezet és a tárca illetékese között múlt héten folytatott megbeszélés után a MÁV-csoport tárgyalódelegációja elmozdul eddigi merev álláspontjáról.

Ez nem történt meg, így egyre elkerülhetetlenebb, hogy a sztrájkbizottság július 1-jei döntésének megfelelően, két héten belül folytatódjon a sztrájk.

Irreális követelések?

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője az egyeztetést követően elmondta: továbbra sem közelednek a felek álláspontjai, nincs előrelépés. A tárgyaláson tételesen végighaladtak a szakszervezeti követeléseken, a munkáltató egyenként amellett érvelt és bizonyította, hogy ezek irreálisak.

Sigulinszki Tibor szerint felelőtlen a szakszervezet magatartása, hogy lebegteti a sztrájk időpontját, ezzel bizonytalanságban tartja az utasokat. A vasutasnap közeledtével pedig egyre inkább az látszik, hogy a munkabeszüntetéssel nem a vasutasok érdekeit, hanem mást kívánnak szolgálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik