Belföld

Gyurcsány: fertőződött a jobboldal

A demokratikus jobboldal szélén ott vannak azok a radikális tömörülések, amelyek kiváltói voltak a szombati melegfelvonuláson történt atrocitásoknak; a jobboldal megfertőződött a radikalizmussal - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Klubrádiónak hétfő reggel adott interjújában.

A miniszterelnök rámutatott: a szélsőjobboldal több áttéten keresztül ott van a demokratikus jobboldal szélén. Utalt arra, hogy a láncolat az utcai tüntetőktől a Magyar Gárdán és a Jobbikon keresztül a Fideszig ér. A jobboldal radikalizálódásának vannak rendkívül káros mellékhatásai, amelyek azt eredményezik, hogy „eltűnnek a demokratikus normák, neki lehet menni bármi áron, és aztán egy idő után természetesen, itt mindenki bűnbak lesz. Először csak a kormány vagy még korábban a baloldal (…), aztán a zsidók, aztán a cigányok, aztán a szegények, aztán a melegek, aztán – a végén – mindenki, aki nem úgy gondolkodik, ahogy a jobboldal egy része” – fogalmazott a miniszterelnök.

Eddig még nem volt a szombaton történtekre vonatkozó szolidáris nyilatkozat a jobboldal részéről – mondta. A Meleg Méltóság Menete szombaton az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé; mindkét felvonulást rendőrök biztosították.

A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. Az első erős támadás a Liszt Ferenc térnél, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. A Liszt Ferenc térinél is nagyobb összecsapás helyszíne volt a Hősök tere, ahol csuklyás, maszkos tüntetők támadtak a rendőrökre. A kordonokat ledöntötték, a rendőröket megdobálták. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be, a tömeget a Városliget, valamint a Dózsa György úton a Keleti pályaudvar, illetve a Váci út felé szorították ki.

A melegfelvonulás után ellentüntetők megtámadták azt a rendőrautót, amelyben Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkár próbálta elhagyni a teret. Kő találta el Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, megütötték Horn Gábor szabad demokrata ügyvivőt, és megverték Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét.

A rendőrök 57 embert állítottak elő, az összecsapásokban 12 rendőr megsérült. Gyurcsány Ferenc jelentést kért a legfőbb ügyésztől és az igazságügyi tárca vezetőjétől arról, hogy az állami intézmények miként végezték a munkájukat. A kormányfő kezdeményezte, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak, és vitassák meg, mit lehetne tenni pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben. A miniszterelnök a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia elleni nemzeti önvédelmet kezdeményezett egy charta formájában, és szeptember elejére gyűlést hirdetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik