Belföld

Összecsapások a melegfelvonuláson

Szélsőséges tüntetők támadtak a melegfelvonulás résztvevőire és az őket biztosító rendőrökre. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél voltak. (képgaléria, videó)

A Meleg Méltóság Menete az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé 16 óra után. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé. A melegek és szimpatizánsaik nagyjából másfél ezren, az ellentüntetők menetének tagjai néhány százan voltak. Mindkét felvonulást rendőrök vették körbe.

Repültek a tojások

A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. A legerősebb támadás a Liszt Ferenc térnél, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

A Liszt Ferenc térinél is nagyobb összecsapás helyszíne volt a Hősök tere, ahol csuklyás, maszkos tüntetők támadtak a rendőrökre. A kordonokat ledöntötték, a rendőröket megdobálták. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be, a tömeget a Városliget, valamint a Dózsa György úton a Keleti pályaudvar, illetve a Váci út felé szorították ki.

Nézze meg a képgalériánkat! (fotó: Gáti András/FN)

Nézze meg a képgalériánkat! (fotó: Gáti András/FN)

Megsérült rendőrök

A melegek menete az összecsapás miatt kénytelen volt egy mellékutcán keresztül megközelíteni az 56-osok terét. Korábban az Oktogonnál az ellentüntetők felgyújtottak egy rendőrségi kisbuszt. A rendőrség 18 óráig több mint negyven embert állított elő. A rendőrség honlapja szerint két rendőr könnyebben megsérült.

Bombagyárat találtak

A rendőrség egy Andrássy úti lakásban ismeretlen összetételű vegyi anyagokat, savakat tartalmazó üvegeket, gyúlékony anyagot tartalmazó palackokat és folyadékkal töltött tojásokat találtak. A lakásban tartózkodó hat férfit előállították, ellenük közveszély okozás bűncselekményekének elkövetése megalapozott gyanúja miatt indul eljárás.

Gyurcsányt is szidták

A melegfelvonuláson résztvevők olyan világhírű művészek portréit vitték, akik nyilvánosan vállalták másságukat. Az Erzsébet téren, a felvonulás előtt beszédet mondott Szetey Gábor volt államtitkár. A rendezvényen több ismert közéleti személy is megjelent, köztük Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő és Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő.

Az ellentüntetők folyamatosan gyalázták a felvonulókat. A “buzizás” mellett szidták a zsidókat és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is.

Macskakövekkel dobálóztak

Este negyed hétkor a melegfelvonulás résztvevőinek jelentős része még az 56-osok terén volt, mert az ellentüntetők újra és újra megpróbálták megtámadni őket. A melegtüntetés résztvevőit kisföldalattival menekítették ki a rendőrök, akik a Városliget környékén több helyen is összecsaptak az ellentüntetőkkel.

Este hétkor újabb menet indul az 56-osok teréről az Erzsébet tér irányába, az úgynevezett “Egészséges emberek, párok és családok felvonulása”, amelyet a Rendszerváltó Fórum szervezett.

Nézze meg a képgalériánkat! (fotó: Gáti András/FN)

Nézze meg a képgalériánkat! (fotó: Gáti András/FN)

Politikusokra is támadtak

Megtámadták a melegfelvonulás után a Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselőt és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkárt szállító rendőrségi autót. Az ellentüntetők beverték a jármű ablakát.

Horn Gábor SZDSZ-es politikust megverték a melegfesztivál után a Városligetben. A politikust három suhanc körbefogta. Először csak szidták, majd elkezdték köpködni, sörrel locsolni, aztán adtak neki három pofont. Kő találta el Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét.

Leütötték a melegfelvonuláson tudósítóként dolgozó Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét. Az újságíróra a Kodály köröndnél ketten rátámadtak. A támadók, akik felismerték őt, először szidalmazták, majd leütötték. A riporter megsérült az arcán és a vállán, néhány percre az eszméletét is elvesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik