Belföld

Könnygázt vetettek be az Oktogonnál

Óriási rendőrségi készültség mellett megkezdődött a melegek, illetve a felvonulásukat ellenzők demonstrációja. A főváros felett rendőrségi helikopter köröz. Az Oktogonnál már rendőri intézkedésre is sor került.

Könnygázt kaptak a tüntetők

Rendőri intézkedésre került sor az Oktogonnál a melegfelvonulás ellenzőivel szemben szombaton, egy időben a bejelentett demonstrációk kezdetével. A rendőrök könnygázt vetettek be, az ellentüntetőket az Aradi utca felé szorították, a villamosok az Oktogon előtt vesztegelnek.

Az ellentüntetők egy rendőrségi kisbuszt is felgyújtottak az Oktogonnál. A gyújtogatás miatt három embert, eddig összesen tíz embert állítottak elő – közölte Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Tojáselkobzás

A rendőrség hatalmas erőkkel készült a rend fenntartására. Az Erzsébet téren és a környező utcákban rengeteg különböző rendőrségi jármű gyűlt össze, mindenhol védősisakkal, pajzzsal, gázálarccal, védőmellénnyel és lábszárvédővel felszerelt rohamrendőrök vannak. Az ’56-osok terén a Műcsarnok és az Időkerék közötti terület jelölték ki a rendőrök a gyülekezésre.

Az Erzsébet téren a felvonulók nagyjából 600-an vannak, többen olyan világhírű művészek portréit tartják, akik nyilvánosan vállalták másságukat. Sokan transzparensekkel, szivárványszínű napernyőkkel érkeztek. A tér környékén már megjelentek a demonstráció ellenzői, őket a rendőrök folyamatosan ellenőrzik. Egyesektől tojásokat koboztak el.

Az Erzsébet téren több ismert közéleti személy is megjelent, köztük Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő, Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és Szetey Gábor volt államtitkár. Az ’56-osok terén mintegy 100 tüntető van, nagyjából ugyanennyi rendőr van a helyszínen. Sokan a homoszexuálisokat gyalázó táblákat tartanak. A környék szórakozóhelyei megteltek az érdeklődőkkel.

Készenlétben a vízágyúk

Az Andrássy úton – ahol a két csoport majd elhalad egymás mellett – kora reggel állították fel a fémkordonokat, a lámpaoszlopokra térfigyelő kamerákat szereltek. A bekötőutakon rendőrautók és csapatszállító teherautók állnak, az ’56-osok tere környékén szintén kordonnal zárták le az indulási és érkezési területet.

A nagyobb útkereszteződésekben 80-100, teljes védőfelszerelést viselő rendőr várakozik, az Oktogonnál a csapatszállító teherautók mellett vízágyúk is felsorakoztak. Nem közlekedik a kisföldalatti és több útszakaszon forgalomkorlátozást, illetve teljes lezárást vezettek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik