Belföld

Az osztrákokkal együtt vizsgáljuk a Rábát

Magyar és osztrák vízügyi szakemberek közös vízminőség-vizsgálatot végeznek a Rábán, hogy felmérjék a víz állapotát. A Rába már több éve habzik az osztrák bőrgyárakból érkező szennyeződés hatására.

A magyarországi vizsgálatokat a Vituki Kht. végzi, a mérések költsége 18 millió forint. A magyar kezdeményezésre megvalósuló, a Rába teljes 283 kilométeres hosszára kiterjedő “Rába-Survey” vízminőség-vizsgálat 10 napig tart, a 25 helyszínről begyűjtött 100 mintán végzett 6400 vizsgálat eredménye szeptember végére várható.

A vizsgálat célja, hogy a Rába mentén működő valamennyi szennyvízkibocsátó, ipari üzem, illetve kommunális szennyvíztisztító szennyezőanyag-kibocsátását felmérjék közölte Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára.

Most először végezhetnek méréseket magyar szakemberek a Rába osztrák szakaszán. Ilyen átfogó nemzetközi vizsgálat ez idáig csak a Dunán valósult meg. Az eddig vizsgált szennyezőanyag komponenseken túlmenően speciális szennyezőanyag koncentrációkat is meghatároznak a szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik