Belföld

Gárda-per: Mónus Áront és az antifasisztákat elutasították

Három beavatkozni szándékozó kérelmének helyt adott a bíróság az ügyészség által kezdeményezett, a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatására irányuló per hétfői tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon.

A felperes ügyészség és a hozzá már korábban csatlakozott Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) mellett a Magyarországi Kisebbségek Pártja és a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete is beavatkozóvá vált.

Az alperesi oldalon az egyesület mellett annak a férfinak bírálta el kedvezően a beavatkozási kérelmét a bíróság, aki magát zsidó származású pártoló tagságú gárdistának nevezte meg.

A bírónő hangsúlyozta: indokolási kötelezettség csak az elutasított beadványokra vonatkozik. A kérelmeket – köztük az alperesi oldalon Mónus Áronét, a felperesi oldalon pedig a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségéét – többségében jogi érdek hiánya miatt elutasította.

A tárgyaláson Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke tiltakozott a cigánybűnözés kifejezés használata ellen, a bírónő azonban azt mondta, hogy nem tilthatja meg azt.

A tárgyalóterembe csak előzetes regisztráció után lehetett bejutni, azonban most ez viszonylag zökkenőmentesen zajlott. A levegőtlen, a nyitott ablakok ellenére rendkívül meleg teremben többnyire újságírók voltak jelen, illetve néhány érdeklődő, köztük mindössze egy gárdista ruhába öltözött férfi volt.

Kép és hangfelvételt csak a tárgyalás első tíz percében lehetett készíteni, ezután a fotósokat és az operatőröket a bírónő kiküldte a teremből. A bíróság környékét rendőrök védték. A délután folyamán a Magyar Gárda honlapját készítő férfit hallgatják meg tanúként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik