Belföld

Ügyvéd lehet az új adatvédelmi ombudsman

Jóri András ügyvédet jelöli Sólyom László köztársasági elnök adatvédelmi biztosnak - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint, tekintettel arra, hogy a parlament nyári szabadságát tölti, Sólyom László a jelöltjét ősszel fogja személyesen is bemutatni a pártok frakcióvezetőinek.

A jelölést megelőzően az elnöki hivatal konzultált adatvédelemmel és információszabadsággal foglalkozó civil szervezetekkel.

Negyedszer jelöl

Az elnök immáron negyedszer jelöl adatvédelmi ombudsmant, első három próbálkozását ugyanis rendre leszavazta az Országgyűlés.

Tavaly decemberben az újrázni induló Péterfalvi Attilát, idén február 25-én Zombor Ferencet szavazták le a képviselők. Áprilisban pedig Tóth Gábor Attila alkotmányjogász nem ment át a rostán. Sólyom László köztársasági elnök egyik alkalommal sem egyeztetett a jelöltekről a pártokkal.

Péterfalvi Attila mandátuma december 13-án járt le, feladatait azóta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa látja el.

Az országgyűlési biztosokat az Országgyűlés kétharmados többséggel, hatéves időtartamra választja.

Ügyvéd az új aspiráns

Jóri András 1972-ben született Szegeden. 1997-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán, jogi szakvizsgáját 2000-ben tette le. Folyamatban van doktori eljárása a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudomány Karán, 2004-ben szerezte meg a PhD abszolutóriumot a jogi informatikai doktori programban. Az ELTÉ-n 1999-ben rendszerinformatikus felsőfokú szakképesítést szerzett.

A jelölt 2001 óta ügyvédként praktizál, szakterülete az adatvédelmi jog, informatikai jog, gazdasági és társasági jog. Korábban, 1997-2000 között az adatvédelmi biztos mellett dolgozott, adatvédelmi szakértőként.

2000 óta tagja az Internetszolgáltatók Tanácsa jogi tanácsadó testületének, ahol főként a domain nevek választhatóságával kapcsolatos kérdésekben döntött. 2006 óta az Infomediátor iroda regisztrációs döntnöke.

2005-ben jelent meg adatvédelmi kézikönyve, emellett több adatvédelemmel, tartalomszabályozással és elektronikus információszabadsággal összefüggő könyvfejezetet, cikket is jegyez.

Jóri András angol és német nyelvből egyaránt középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, hobbija az utazás, a szépirodalom, az építészet és az épületfotózás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik