Belföld

Hiszünk még a reformokban

A magyarok többsége reform alatt megszorítást ért, ennek ellenére a társadalom nagy része szerint lényeges és átfogó változásokra van szükség – idézi a Népszabadság a Marketing Centrum felmérését.

Tíz magyarból négy úgy véli, hogy szükség van átfogó reformokra. A legtöbben (66 százalék) az adórendszert változtatnák meg lényegesen, ezzel összefüggésben a relatív többség (47 százalék) azt gondolja, hogy csökkenteni kéne az állami kiadásokat, az állami gondoskodás mértékét is, hiszen csak így lehet csökkenteni az adókat és a járulékokat, és csak így válhat versenyképesebbé Magyarország – áll a Marketing Centrum felmérésében.

A reformpártiság annak ellenére erős, hogy a megkérdezettek 80 százaléka teljesen vagy részben egyetért a kijelentéssel: „csak akkor szoktak reformokról beszélni, ha pénzt akarnak kivenni az emberek zsebéből”. Két évvel ezelőtt, a második Gyurcsány-kormány indulásakor a magyarok 44 százaléka vélte úgy, hogy a reform az ország modernizálását jelenti. Akkoriban tízből csak hárman voltak annyira szkeptikusak, hogy a reformok kapcsán inkább megszorításokra gondoljanak.

Mára változott a kép. A március 9-i népszavazás után tízből négy magyar értelmezte megszorításként a reformokat, miközben 34 százalék továbbra is az ország modernizálására gondol a szó hallatán. Sőt, ha úgy tesszük fel a kérdést: mit várna el egy olyan kormánytól, amelyben ön hisz, akkor tízből nyolc magyar reformpártinak tűnik: 20 százalék befejezné az elkezdett reformokat, 58 százalék pedig másféle reformokat indítana el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik