Belföld

Demszky lehet Demszky utódja

A fővárosi szocialista-liberális koalíció nem követi az országos szakítási mintát, azonban már megkezdődött a helyezkedés Demszky Gábor székéért. Pillanatnyilag nagyobb az esélye annak, hogy az utód is ő maga lesz, mint annak, hogy helyettese, Hagyó Miklós követi a poszton – írja csütörtökön utcára kerülő számában a Figyelő.

Bő másfél évvel ezelőtt szocialista oldalon a párt új generációjához tartozó Hagyót tekintették Demszky potenciális utódjának, az országos politikában pedig egyenesen „Gyurcsány-örökösének” (2006-ban a fővárosi lista 12. helyéről került az Országgyűlésbe), mára már jócskán megváltozott a helyzete – olvasható a Figyelő csütörtöki számában.

Elsősorban a fővárosi közműcégeknél kipattant botrányok és „direkt-irányítási technikája” miatt MSZP-s parlamenti és fővárosi képviselők is visszafogottan beszéltek Hagyóról a lapnak: „Semmiképpen sem ő az elsőszámú jelölt, rajta kívül még vagy öt-hat, az országos és a budapesti közéletben bizonyított személy jöhet szóba.” Igaz, maga Hagyó is úgy nyilatkozik, hogy nem foglalkoztatja ez a kérdés.

Erős kezdés

A Figyelő fővárosi forrásai szerint a főpolgármester-helyettes Schmuck Andor – az MDF-fel szoros kapcsolatot ápoló Tisztelet Társaságának egyik kulcsembere – és Leisztinger Tamás üzletember vonalán jött be a politikai életbe, bár többször cáfolta, hogy utóbbit 2002 előtt is ismerte volna.

Hagyó az MSZP XII. kerületi szervezetében kezdte közéleti tevékenységét, hamarosan elnökké választották (mellette alelnökösködött Tüttő Kata, Leisztinger élettársa, aki 2006-tól a főváros pénzügyi és közbeszerzési bizottságát vezeti). Hat éve a párt országos listájáról került a parlamentbe, az új generációt tömörítő Mozaik Klub egyik alapítója, amely 2006-ban oroszlánrészt vállalt Gyurcsány Ferenc kampányában.

Hagyó pártjában erős pozíciókat épített ki Budapesten, s e téren nem következett be változás. „Hagyó ma a fővárosi MSZP megkerülhetetlen embere, aki három-négy alapszervezetet leszámítva erős befolyással rendelkezik a kerületekben is” – fogalmazott a lap egy névtelenséget kérő forrása.

Megosztotta pártját

A fővárosi szocialistáknál 2006-ban alaposan átrendeződtek az erőviszonyok, háttérbe szorultak a „régi nagyok”, köztük Molnár Gyula (Újbuda polgármestere, az MSZP korábbi fővárosi elnöke), Gy. Németh Erzsébet, Bakonyi Tibor, és Hunvald György.

Helyükbe a fővárosi közgyűlésben Hagyó szövetségesei kerültek, többek között Horváth Csaba a II. kerület volt MSZP-s polgármestere, Tüttő Kata, Somlyódi Csaba (aki Leisztinger egyik cégében, az Arago Holding felügyelőbizottságában viselt tisztséget a kilencvenes évek második felében), s az V. kerület volt polgármestere, Steiner Pál.

Hagyó köre és a kiszorított szocialisták viszonylatában annyira megmerevedtek a frontvonalak, hogy egy informátorunk szerint a két tábor között ma már nagyobb a távolság, mint a kormánypártok és az ellenzék között.

Demszky jól egyensúlyoz

A főpolgármester olyan szövetségi rendszert épített ki, amely minden körülmények között biztosítja a főváros működőképességét, s ennek nemcsak a Hagyó-féle csapat és az SZDSZ új hullámából álló képviselőcsoport (Ikvai-Szabó Imre, Bojár Iván András, Dancs Gábor, John Emese, Z. Halmágyi Judit), hanem ki nem mondottan az MDF 3 fős frakciója is a része. Miként egy Demszkyhez közelálló forrás fogalmazott, egyik pártnak sem érdeke, hogy boruljon a koalíció, ezért olajozottan szavazzák meg egymás indítványait.

A Figyelő által megkérdezett fővárosi politikusok egy dologban egyetértenek: vélhetően nem a Hagyó–Demszky párharc kimenetele dönti el két év múlva, ki indul koalíciós színekben a főpolgármesteri székért. Sokak szerint egyre több jel arra mutat, hogy Demszky meggondolja magát, és 2010-ben újabb városvezetői mandátum megszerzésével próbálkozik.

(A Figyelő csütörtöki számában megjelenő írásból megtudhatja azt is, miként fedezte fel Demszky Gábor Hagyó Miklóst, milyen üzleti érdekeltsége maradt az alpolgármesternek, kik lehetnek az MSZP Hagyónál esélyesebb főpolgármester-jelöltjei, valamint a főpolgármester-helyettes reagál az őt elsősorban a BKV-val kapcsolatban ért vádakra.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik