Belföld

Kiemelten támogatják majd az ovisokat

A néhány nappal ezelőtt kihirdetett esélyegyenlőségi törvény célja, hogy minden gyermek egyenlő eséllyel kezdhesse meg az iskolát; ezért 2009. január 1-jétől a halmozottan hátrányos helyzetben lévő kisgyermekek anyagi támogatást kapnak a rendszeres óvodába járás ösztönzése érdekében.

“Támogatjuk, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek óvodába íratását az első alkalommal húszezer forinttal, majd félévente további tíz-tízezer forinttal ösztönözzék, ha a gyermek részt vesz a foglalkozások legalább háromnegyed részén” – mondta Tatai-Tóth András a törvény óvodai nevelési kérdéseit érintve. Emlékeztetett: a törvény e passzusa nagy vitákat kavart az előkészítés során.

A politikus közölte: az Országgyűlésben június 2-án elfogadott, majd június 18-án kihirdetett törvény szerint ha egy halmozottan hátrányos kisgyermeket beírattak az óvodába, és legalább három hónapig rendszeresen jár a foglalkozásokra, támogatást kell kifizetni a családjának. A támogatásokat egyébként minden évben júniusban és decemberben kell kifizetni – tette hozzá.

Azoknak is jár, akiket már beirattak

Az MSZP szakpolitikusa azt hangsúlyozta, hogy akiket már 2009 januárja előtt – az idei tanév első félévében – beírattak az óvodába, és akik az előírtnak megfelelően részt vesznek a foglalkozásokon, azoknak erre az időszakra első juttatást – az első tízezer forintot – 2009 júniusában fizetik ki.

Mint az MSZP frakció oktatási és kulturális munkacsoportjának vezetője mondta, a törvény lehetőséget ad arra a helyi önkormányzatoknak, hogy helyi rendeletben szabályozzák, hogy az első alkalommal járó összeget természetben is adhatják a kisgyermek szüleinek, ha ez indokolt. Lehetséges indokként említette a politikus azt, ha a gyermeknek nincs az óvodába járáshoz megfelelő felszerelése.

Új csoportok is indulnak majd

A politikus az óvodai férőhellyel kapcsolatban azt mondta: ahol nincs elegendő kapacitás, ahol új csoportokat kell indítani, ott mind a hazai, mind az uniós forrásokat át kell csoportosítani a feltételek biztosítása érdekében.

Tatai-Tóth András kitért arra, hogy ez a törvény kapcsolódik a 2006-ban meghirdetett kormányprogramhoz, és szerves része a miniszterelnök által 2007 őszén közzétett 48 pontnak, hiszen ennek a közoktatási részét valósítja meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!