Belföld

MSZP: a kormány sürgősen cselekedjen

A kormánynak sürgősen, akár rendeleti úton is cselekednie kellene a szociális segélyezés és a közmunka szabályozásának ügyében - erről Török Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő beszélt hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A képviselő azt kérte, hogy a közfoglalkoztatásra biztosítsanak többletforrásokat, mivel az önkormányzatoknak erre sok esetben nincs elég pénzük. Török Zsolt elmondta: a rendszeres szociális segélyből élők száma folyamatosan emelkedik, 2007-ben számuk átlagosan 178 ezer volt.

Beszélt arról is, hogy a társadalom egy része elítéli a segélyezetteket, mert véleményük szerint sokan visszaélnek a lehetőségekkel. A képviselő úgy vélekedett: többen vannak, akik szeretnének dolgozni, csak nem tudnak, mert az önkormányzatok nem ajánlanak fel megfelelő számú közmunka-lehetőséget.

Nincs elég közmunka

A politikus abban látja a megoldást, hogy bizonyos pályázatokban feltételként szerepeljen, hogy a benyújtó önkormányzat szervezzen értékteremtő közmunkát. Török Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg is korlátozhatják az önkormányzatok a segélyezést abban az esetben, ha valaki nem működik velük együtt, azaz például nem vállal közmunkát.

Arról is beszélt, hogy az önkormányzatok, amennyiben szükségét látják, a jegyzőhöz fordulhatnak a rászoruló gyermekek ügyében, tehát abban az esetben, ha a család nem látja el megfelelően gyermekeit, például iskolába sem járatja őket rendesen. A jegyző feladata a jelenlegi szabályozás szerint az, hogy az illetékes segélyszervekhez, gyámhatósághoz forduljon a megfelelő megoldás érdekében.

Fidesz: felül kell vizsgálni a rendszert

Bernáth Ildikó, a Fidesz foglalkoztatási munkacsoportjának vezetője úgy véli: ahhoz, hogy érdemi változás legyen, nem csak a közmunkaprogramra fordított forrásokat kell növelni, hanem helyzetbe kell hozni a hazai vállalkozásokat. Hozzátette: pályázati úton uniós és magyar forrásokkal kell támogatni a magyar vállalkozásokat.

A szakpolitikus szerint, miközben az MSZP ostorozza az önkormányzatok azon intézkedéseit, amelyek munkavégzéshez kötnék a szociális segélyek folyósítását, egy év alatt 11 ezren veszítették el a munkájukat, újabb adóemelés várható, és emelkednek az energiaárak is.

Bernáth Ildikó azt mondta: természetes, hogy sokan vannak, akik nem nézik jó szemmel, ha teljesen egészséges emberek dologtalanul élnek, és a szociális segélyből, a gyermekek után járó családi pótlékból kapott jövedelmük meghaladja azokét, akik három műszakban minimálbérért dolgoznak.

A fideszes képviselő szerint mindenképpen felül kell vizsgálni a rendszert, hogy ez ne folytatódjon tovább. A munka becsületét akkor lehet visszaállítani, ha azok, akik dolgoznak, nem kerülnek hátrányba azokkal szemben, akik kizárólag segélyekből akarnak megélni – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik