Belföld

Kitelepítették az embereket Bátán

Klórgáz szivárgott a levegőbe a Tolna megyei Bátán hétfőn, a veszélyeztetett embereket kitelepítették, ki kellett üríteni egy óvodát is - tájékoztatott a megyei katasztrófavédelem.

A bejelentés 8 óra 49 perckor érkezett Bátáról a Sík utca és a Vágóhíd utca sarkán lévő vízműtelepről, miszerint egy 130 kilogramm klórgázt tartalmazó palack szelepe megsérült, és a gáz folyamatosan szivárog – mondta Szilasi Lajos alezredes.

A helyszínre a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság veszélyhelyzeti felderítő csoportja, a bátaszéki és a mohácsi tűzoltók vonultak ki – tette hozzá. Ismertetése szerint a levegőben lévő klórgázt szórt vízsugárral kicsapatják, majd az oldatot semlegesítő anyaggal kezelik.A lakosságot a vízműtelep 100 méteres körzetében, szélirányban 200 méteres távolságban kitelepítették.

Szilasi Lajos arról is beszámolt, hogy a helyszínen tartózkodó szakemberek folyamatosan mérik a klórgáz-koncentrációt, a szélirányt és a terjedést. A palacktól 20 méter távolságban az egészségügyi határérték feletti klórgáz-koncentrációt mértek, 50 méternél ennél már jóval alacsonyabb értéket. Nagyobb távolságban pedig már annyira oldott állapotban van a klórgáz, hogy nincs káros hatása.

A palackot még nem tudták elzárni, abból továbbra is szivárog a klórgáz. Arra a kérdésre, hogy hány embert kellett kimenekíteni az alezredes pontos választ nem tudott adni, azt azonban elmondta, hogy egy óvoda is a veszélyeztetett területen van, ezért kiürítették. Személyi sérülésről nem érkezett jelentés – tette hozzá az alezredes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik