Belföld

Négymillió Gyurcsány álcázására

Megérkezett az a három páncélozott biztonsági autó, amelyekkel a legfőbb közjogi méltóságokat és a Magyarországra érkező külföldi védett állami vezetőket szállítják. Az egyiket 4,5 millió forintért kellett átfesteni, hogy ne lógjon ki a sorból.

A rendőrség három páncélozott Audit vásárolt biztonsági okokból közbeszerzési eljáráson kívül a kormánytól illetve az Országgyűlés honvédelmi bizottságától kapott felhatalmazása alapján. A köztársasági őrezred már használatba vette az egyiket, a miniszterelnököt szállító biztonsági autót – mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő. Az autókra azért volt szükség, mert a rendőrségnek eddig nem volt egyetlen olyan járműve sem, amely megfelelt volna a biztonsági követelményeknek. Ezért kénytelen volt bérelni egy páncélozott Audit, amivel szükség esetén a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt, illetve a Magyarországra érkező külföldi védett vezetőket szállította.

A kormány annak tudatában biztosította tavaly ősszel a rendőrségnek a vásárláshoz szükséges pénzt, hogy szakértők szerint összességében olcsóbb és biztonságosabb is, ha az őrezred saját autókkal oldja meg a biztonsági feladatokat. Az előírt műszaki és biztonsági feltételeknek az Audi ajánlata felelt meg, így a rendőrség vele kötött szerződést. Mivel mindhárom autó használt, több tízmillió forintot spórolt meg a rendőrség – közölte a kormányszóvivő.

A három autóból eddig egy állt ténylegesen szolgálatba, amelyet azonban előbb ugyanolyan színűre kellett festeni, mint a miniszterelnöki konvoj többi autóját. Ez rendőrszakmai kérdés, amibe a Miniszterelnöki Hivatalnak sincs beleszólása. Biztonsági okokból fontos ugyanis, hogy az autók ugyanolyan színűek legyenek, mint a konvojban velük együtt haladó többi rendőrségi autó, hogy első pillantásra ne lehessen megállapítani, a védett személyt éppen milyen biztonsági fokozatú gépkocsival szállítják. Az átfestés költsége mintegy 4,5 millió forint volt.

Rendőrszakmai szempontok alapján a köztársasági őrezred dönti el, mikor van szükség biztonsági autóra a közjogi méltóságok, illetve a külföldi védett személyek esetében. Ezt az érintett vezető, tehát a miniszterelnök sem bírálhatja felül, hanem kötelessége alávetnie magát a rendőrség döntésének – hívta fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik