Belföld

Szórólapokkal győzködik a pártok a nyugdíjasokat

A KDNP szerint a kormány becsapja a nyugdíjasokat, ezért a párt hétfőtől szórólapon tájékoztatja az időseket a tényekről. A szocialisták ugyanezt tervezik, mégsem azonos a szórólapok tartalma.

A kereszténydemokraták nehezen tudják elviselni, hogy ismét becsapják az embereket és folytatódik, ami 2002-ben és 2006-ban már megtörtént. Ezért olyan tájékoztató szórólapot tervezünk szétosztani, ami a tényekről szól, nem a fantázia és a mese világába tartozik – fogalmazott Harrach Péter.

Az MSZP parlamenti képviselője, Török Zsolt előzőleg pénteken szintén sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a szocialista párt szórólapon tájékoztatja a nyugdíjasokat arról, mit jelentene számukra, ha Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének elképzelései szerint alakítanák át a nyugdíjrendszert.

Harrach Péter azt mondta, hétfőtől a köztereken juthatnak hozzá az érdeklődők a KDNP szórólapjaihoz. Hozzátette: választókerületeként kétezer szólólapot osztanak szét aktivistáik. Kitért arra, hogy a szórólapok költsége nem éri el az 1,5 millió forintot.

Grafikonok a szórólapon

A KDNP szórólapján – amit megkaptak a sajtótájékoztatón részt vevők – azt közli, hogy a Gyurcsány-kormány tavaly minden nyugdíjastól 30 ezer forintot vett el. Ennek indoklásaként egy grafikonon bemutatják a nyugdíjasokat sújtó áremelkedések mértékét, egy másikon a nyugdíjemelés mértékét tüntetik fel.

A szóróanyag másik oldalán az szerepel, hogy az elvett 30 ezer forint a kormány rossz gazdaságpolitikája, illetve sorozatos rossz döntései miatt van. A nyugdíjasok azt is megtudhatják, hogy a KDNP vissza akarja adni az időseknek, amit a kormány elvett, ezért országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be a parlamentben.

A KDNP a szocialisták szórólap-bejelentése előtt már elkezdte tervezni ezt a tájékoztatási akciót, “sajátos egybeesésről van szó” – mondta Harrach Péter, aki egyébként ismeri az MSZP szóróanyagát.

MSZP: 82 helyett 58 ezres átlagnyugdíj

Az MSZP szórólapján az szerepel, az elmúlt években milyen intézkedéseket hozott a kormány a nyugdíjasok érdekében, illetve az is, hogy Orbán Viktor kiszivárgott beszéde alapján a szocialisták szerint milyen veszély fenyegeti a nyugdíjasokat.

Török Zsolt azt mondta, a jelenlegi, átlagosan 82 ezer forintos nyugdíj 58 ezer forint lenne, ha az Orbán Viktor elképzeléseinek megfelelően alakul. A KDNP alelnöke szerint ami az MSZP szórólapján van, az “nem a tények, hanem a fantázia világába tartozik”.

Közölte: a rendszerváltás óta az első olyan ciklus az Orbán-kormány idején volt, amikor minden évben emelkedett a nyugdíjak reálértéke, összesen 22 százalékkal. A ciklus második felében bevezették, hogy minden évben plusz három százalékkal emelték a kötelező emelésen felül a nyugdíjat – tette hozzá.

Szó sincs arról, hogy Orbán Viktor ne a svájci indexálás szerint, vagy ne afelett kívánná a nyugdíjakat emelni – fogalmazott Harrach Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik