Belföld

Orbán, Sólyom: nem emlékeznek Nagy Imrére a Parlamentben

A Fidesz és várhatóan a KDNP sem képviselteti magát azon a parlamenti emlékülésen, amelyre Gyurcsány Ferenc hívta meg hétfő estére a parlamenti pártok elnökeit. A Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 50. évfordulóján rendezendő emlékülésen Sólyom László köztársasági elnök sem lesz jelen.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök parlamenti emlékülésre hívta a diplomáciai testület tagjait, a köztársasági elnököt és a házelnököt, Nagy Imre unokáit, az ’56-os szervezetek képviselőit, valamint a parlamenti pártok elnökeit Nagy Imre kivégzésének ötvenedik évfordulóján. Az eseményen a miniszterelnök mellett beszédet mond Méray Tibor író, 56-os forradalmár, valamint Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke.

A Fidesz nem vesz részt a hétfői parlamenti emlékülésen – közölte a párt sajtóosztálya pénteken. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke úgy fogalmazott: “Most erről nem tisztem még nyilatkozni. Az biztos, hogy méltóképpen meg fogunk emlékezni Nagy Imre mártír miniszterelnökről”. Mint mondta, ki fogják alakítani álláspontjukat arról, hogy mi a méltó megemlékezés.
Az SZDSZ képviseletében Fodor Gábor pártelnök vesz részt a parlamenti emlékülésen, míg az MDF részéről Boross Péter országgyűlési képviselő.

Sólyom László köztársasági elnök programjában nem szerepel a parlamenti emlékülésen való részvétel. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint az államfő a Nagy Imre emlékműnél tartott koszorúzási ünnepségen és az Ötvenhatosok terén tartott megemlékezésen lesz jelen, megkoszorúzza Nagy Imre és mártírtársai sírját, majd részt vesz a Zách utcai katonai objektum ünnepségén, amely Maléter Pál vezérezredes, volt honvédelmi miniszter nevét kapja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik