Belföld

Lakat alatt az esztergomi gyújtogatók

Előzetes letartóztatásba helyezett az Esztergomi Városi Bíróság négy férfit, akiket a polgármester házának és autójának felgyújtásával gyanúsítanak.

Az ügyben érintett személyek a gyanúsítás szerint jelentős kárt okozó rongálást követtek el, büntetésük egytől öt évig tartó szabadságvesztés lehet – tette hozzá Széplaki László.

Meggyes Tamás autóját és épülő családi házát április 8-án gyújtották fel. A Nemzeti Nyomozó Iroda a háznál talált benzineskannák alapján kedden elfogta a felbujtót, a közvetítőt és az elkövetőket.

Más személyeket gyanúsítanak

Meggyes Tamás polgármester az előzetes letartóztatás előtti napon Esztergom honlapján közleményben jelentette ki, hogy a “támadások hátterében egy vállalkozói-politikai összefonódás áll, amelynek két tagja, Misznéder János és Horváth Mihály”.

A két férfiról a polgármester a honlapon közli, hogy februárban “egy fideszes önkormányzati képviselőt kerestek meg több millió forinttal, hogy rávegyék a testület feloszlatásának elősegítésére”.

Az április 8-ai gyújtogatás hátterében a Nemzeti Nyomozó Iroda gyanúja szerint M. János, esztergomi építési vállalkozó áll. A üzletembert a támadás előtt bírságolta meg az önkormányzat magas összegre.

“A legsúlyosabb rágalomnak minősülnek Meggyes Tamás személyemet a gyújtogatással összefüggésbe hozó kijelentései” – mondta Horváth Mihály, aki a Vállalkozók Pártjának színeiben az esztergomi képviselő-testület tagja.

Horváth Mihály hozzátette, hogy tíz éve a város egyik vállalkozója, politikai ambíciói azt szolgálták, hogy Esztergom élére Meggyes Tamás kerüljön, ezért évekig a kampányfőnökeként dolgozott.

A képviselő kijelentette, a testületben többször szót emelt az ellen, hogy egy épülő szálloda mélygarázsában 350 parkolóhelyet megvásároljon a város, mert az szerinte az esztergomiak érdekeivel ellentétes. “Nem lehet nem észrevenni az összefüggést a polgármester rágalmai és az elmúlt hónapok során képviselőként végzett munkám között” – mutatott rá Horváth Mihály, aki Meggyes Tamást állításainak visszavonására és bocsánatkérésre szólította fel.

Gyújtogató parlamenti belépővel?

Az Országgyűlés hivatala pénteken közleményben cáfolta azt a több híradásban is megjelent értesülést, hogy alkalmazta volna, szerződésben vagy más kapcsolatban állna vagy állt volnaa gyújtogatás miatt letartóztatott P. Renatóval, akit a hvg.hu Perza Renatóként nevezett meg. A portál azt írta, hogy a férfi az Országgyűlés protokollszakértője mellett dolgozott, így parlamenti belépője volt, és vezető politikusokkal is kapcsolatban állt.

Az MTI azon értesülésére, hogy Perza Renato a legutóbb 2005-ben, az MDF-től kapott parlamenti belépőt, a párt sajtóirodája közleményben reagált, amelyben emlékeztettek arra, hogy az MDF a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál rendezett Polgármesteri és Kis- és Középvállalkozói Regionális Térségfejlesztési konferenciasorozat alkalmából adott ideiglenes parlamenti belépőt Perza Renatónak.

“A párt a 2005. szeptember 8-án érkezett kérésre kiadott, szeptember 28-tól érvényes belépőt 2005. november 21-én visszavonta” – tették hozzá.

A Honvédelmi Minisztérium médiaosztálya pénteken cáfolta a férfi honlapján lévő információt, amely szerint 2003 és 2004 között a minisztérium alkalmazásában állt volna parlamenti szakértőként. “Nem volt munkaszeződése és nem álltunk vele szerződéses kapcsolatban sem 2003 és 2004 között, sem korábban” – mondta a minisztérium sajtóügyeletese.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik