Belföld

Zuglóé lehet Rákosrendező

A nyár végére eldőlhet, milyen módon kebelezheti be Zugló a Rákosrendezői pályaudvar százötven hektáros területét - írja a Magyar Hírlap.

A csütörtöki lapszámban megjelent cikk szerint XIV. kerület képviselő-testülete még novemberben határozott arról, hogy vételi szándéknyilatkozatot küld a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak és a MÁV-nak a Rákosrendezőn található állami és a vasúti ingatlanokról.

Weinek Leonárd (SZDSZ) polgármester előterjesztését azzal indokolta, hogy a “Rákosrendezőként aposztrofált területet minél hamarabb és minél nagyobb zuglói ráhatással tudják bevonni a városfejlesztésbe”.

A cikk szerzője felhívja a figyelmet arra, hogy ez egy óriási terület, amelynek több tulajdonosa van, nem tudni, mennyibe kerül a kármentesítése, közművekkel kell ellátni, az önkormányzat pedig szűkében van a pénznek. Így feltehetően banki kölcsönhöz folyamodhat a kerület, csupán az a kérdés, mekkora lesz a kötelezettségvállalás. A lap értesülése szerint Zugló egy projektcéget hoz majd létre, amelyhez később akár magánbefektető is csatlakozhat.

Az ügy előkészületei emlékeztetnek a XI. kerületi Lágymányosi-öböl-fejlesztésre – írja a Magyar Hírlap, utalva arra: a szocialista–liberális vezetésű önkormányzat ott is projektcéget hozott létre egy óriási vízi szórakoztató-központ ígéretével. A terv lényege ott nem valósult meg, mivel Újbuda fokozatosan megszabadult a tulajdonától és az apportként bevitt ingatlanoktól. A projektcég végül a betársuló, Leisztinger Tamás szocialista kötődésű befektető érdekeltségébe került, és ő egy portugál ingatlanfejlesztőnek adta tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik