Belföld

Románok költöznek Békés megyébe

Békés megye déli részén számos üres ház talált gazdára, sok román állampolgár költözött a határ menti településekre, innen járnak dolgozni az "elképesztő mértékben" fejlődő nyugatromán területekre - írja a Világgazdaság.

A lap csütörtöki számában megjelent cikk ugyanakkor kiemeli, hogy a teleülések lakói nem járnak át dolgozni Romániába, hiába 20 százalék feletti a munkanélküliség ezen a vidéken, mert alacsonynak tartják az ottani fizetéseket.

Dombegyházán már alig van eladó ház, holott pár éve még rengeteg volt, hasonló a helyzet Mezőkovácsházán és több kisebb faluban. De talán a leglátványosabb változás a határ közeli Battonyán figyelhető meg, ahol az elmúlt két-három évben több mint háromszáz ház cserélt tulajdonost, s most egy átlagos, háromszobás komfortos lakóépület mintegy tízmillió forintba kerül.

Pedig korábban – még az ezredforduló idején is – ezeknek az ingatlanoknak alig volt piacuk, s csak 4-5 millióért keltek el. A telekárak 300-400 százalékkal nőttek; nemrég adtak el például egy kétezer négyzetméteres területet 850 ezer forintért, régen ennyiét egy parasztházat lehetett kapni – írja a lap.

Karsai József, Battonya polgármestere a Világgazdaságnak elmondta: Arad hatalmas méretű ipari parkja a város nyugati szélén van és a határ felé terjeszkedik. Így Magyarországról már ma is könnyebben meg lehet közelíteni, mint a város keleti feléből.

S még inkább vonzók lesznek a magyar települések, miután megépül az M43-as autópálya, illetve annak romániai szakasza, s ha már itt is megszűnik a határellenőrzés. Arról nem beszélve, hogy a romániai nagyvárosban hatalmas mértékű a drágulás, egy panellakás árából hazánkban házat lehet venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik