Belföld

Permanens kampányt indít a Fidesz

Folyamatos választási készültségbe helyezi pártját Orbán Viktor. A Fidesz elnöke az amerikai Republikánus Pártból igazolt tanácsadót. Bár korábban Schmitt Pálnak ígérték a kampány vezetését, a Brüsszelben dolgozó politikus lapunknak nem bánkódott amiatt, hogy kimarad a szervezésből.

Az Ybl-palotában mond csütörtökön beszédet Orbán Viktor. A Fidesz elnöke – erősítették meg lapunknak párttársai a Népszabadság értesülését – azt jelenti be, hogy elindul az ellenzéki párt felkészülése a választásokra.

Schmitt amúgy sem ér rá (Fotó: MTI)

Schmitt amúgy sem ér rá (Fotó: MTI)

Forrásaink szerint mivel az előrehozott választások lehetőségét egyelőre Orbánék sem veszik készpénznek, ezért folyamatos választási készültségben tartanák a pártot. Úgy tudjuk, permanens kampányba kezdenek, melynek stabil pontjai a 2009-es EP-választás és egy országgyűlési választás is, amely lehet jövőre, de azt sem zárják ki, hogy a Gyurcsány-kormány kitölti a mandátumát.

Idegenlégiós

Ennek jegyében a közelmúltban az amerikai Republikánus Párttól igazolt kampánytanácsadót a Fidesz, és szeptembertől feláll egy stratégiai igazgatóság is, mely a kampányokért felel majd. Az élére Orbán Gyürk Andrást nevezte, bár korábban a posztot a Fidesz alelnökségéről lemondó Schmitt Pálnak ígérte.

A FigyelőNetnek nyilatkozó Schmitt Pál elmondása szerint tisztában volt azzal, hogy nem ő lesz az európai parlamenti választások kampányfelelőse a Fideszben. Egyrészt az előrehozott választásoknak Magyarországon komoly esélye van, de ha a Gyurcsány-kormány ki is tölti a mandátumát, az EP- és a magyar országgyűlési választások között akkor is csupán kilenc hónap telik el, tehát időben mindenképpen közel esik egymáshoz a két esemény.

Egyéb elfoglaltságok

Ez pedig szükségessé teszi a két kampány egységben való kezelését, egy személy általi irányítását, amelyet Schmitt Pál brüsszeli és egyéb elfoglaltságai miatt nem is vállalhatott volna.

Gyürk András személyét jó döntésnek tartja a kampányigazgatói poszt technikai jellegű feladatainak az ellátására, akinek emiatt a brüsszeli képviselői teendőit – amennyire ez lehetséges – jegelnie is kell. Mindemellett ez nem befolyásolja azt, hogy ő, azaz Schmitt Pál vezeti majd a Fidesz európai parlamenti listáját a 2009. június 7-re kiírt választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik