Belföld

Orbán: esélyt ad a világválság

Orbán Viktor szerint az SZDSZ-en múlik az előrehozott választás, hiszen a kormány addig húzza, amíg csak tudja. A váltásra azonban nincs sok idő, hiszen a globális világválsággal a jelenlegi kormány nem képes felvenni a harcot. A Fidesz azonban már bizonyított, és készen áll – mondta a pártelnök a Fidesz évadzáróján.

Orbán Viktor évadzáró beszédében kétségbe vonta a kormány legitimitását. „Addig húzzák, amíg lehet, lesz, ami lesz” – mondta a dobogókői értekezlet utáni nyilatkozatokra utalva.

Mint fogalmazott, véget ért a reformdiktatúra korszaka, hogy „boldoggá, progresszívvé teszlek titeket, ha belegebedtek is” – mindennek véget vetett a március 9-i népszavazás. A szocialisták azonban ezt a fajta politizálást akarják folytatni a Fidesz elnöke szerint. „Azt akarják folytatni, ami folytathatatlan” – emelte ki Orbán Viktor. Szerinte a magyar emberek ezt nem fogadják el, nem lehet válsághelyzetben a néppel szemben kormányozni.

Orbán aggódik az olajár miatt

„Egyenes beszéddel tartozunk az embereknek, ezt a kormány nem teszi meg” – tért át beszéde lényegi mondandójára a pártelnök.

„Nincs idő” – emelte ki Orbán Viktor. Véleménye szerint a világ egy globális átalakulás előtt áll, amelyet az energia, a nyersanyagok és az élelmiszerek árrobbanása jelez. „Nem reménykedhetünk abban, hogy ez átmeneti lesz, visszaáll a régi rend. A kérdés, hogy milyen gyorsan és milyen hullámokat vetve következik be ez az átalakulás” – fogalmazott Orbán.

Nagyon erős a verseny, a globalizációban fordulat állt be: most az ázsiai államoknak hoz előnyöket, nem a Nyugatnak. „Ha Magyarország tovább tehetetlenkedik, beszorul a fejlett és a fejlődő országok közé. Nekünk magyaroknak nincs annyi üzleti tőkénk és megtakarításunk mint Nyugat-Európának és az Egyesült Államoknak, de már az olcsó munkaerő sem lehet előnyünk, mint az ázsiai országoknak” – emelte ki a politikus.

Egyre rosszabb lesz

Orbán jóslata szerint újabb és újabb áremelések lesznek. „A családi háztartások függése a gáztól a legnagyobb a világon, a távfűtés is az egyik legdrágább. Sem a mezőgazdaság, sem az élelmiszeripar nem fog profitálni így a válságból, ráadásul a vízkincs is veszélyben van. Hazánkban van Európa második legnagyobb ivóvíz készlete: ezt köztulajdonban kéne tartani. Ezzel szemben már megtették az első lépéseket a vízkincs elprédálására” – hívta fel a figyelmet a pártelnök.

A változások folytatódni fognak, kiterjedésük megjósolhatatlan. Új versenypályák, új versenyzőkkel, új szabályokkal. A kérdés: a magyar gazdaságot elsodorják-e a változás hullámai, vagy képesek leszünk átvészelni, egyiket-másikat meglovagolni? – tette fel a kérdést.

Orbán szerint ez a folyamat gyorsul, egyre nehezebb lesz megbirkózni vele. „Ezt be kell vallani az embereknek. Ha ezt a világátalakulást egy járványhoz hasonlítjuk, nem mindegy, hogy egy erős, egészséges, vagy egy legyengült szervezetnek kell felvennie a küzdelmet” – példálózott a politikus.

Változásra van szükség

Az ellenzéki vezér szerint politikai fordulat kell, hogy az ország talpra állhasson. „Ezt bizonyítja a népszavazás, a civil kezdeményezések. A magyar közvélemény elsöprő többsége az előrehozott választások mellett tör lándzsát. Ilyen még nem volt” – hangsúlyozta.

Az elmúlt két esztendő teljes kudarcot hozott, a semmire ment el Orbán szerint. „Ma Magyarországnak olyan kormánya van, amely kudarcot vallott, nem képes megoldani a válságot, sőt maga mélyíti el, árt az országnak. A reformok is sorra kudarcba fulladtak: az egészségügy átalakítása, az oktatás reformja, az adócsökkentés kormánya, kormányzati negyed – ezekben a tervekben egy közös van: semmi sem lett belőlük, csak a pénz folyt el rájuk. Hazánkat az elmúlt években többször is leminősítették. Ismét ez fenyeget, ám a kormány azt mondja: túl vagyunk a nehezén” – mondta Orbán Viktor.

Orbán sötét jövőt festett

Szerinte észre kéne venni, hogy a kormány nem az ellenzékkel, hanem a világgal vitatkozik. „A magyar gazdaság még mindig súlyos beteg. Az infláció lassan meghaladja a 7 százalékot. Európát is érinti a globális hatás, de náluk elég erős a gazdaság ahhoz, hogy megvédje a polgárokat. Erre a mi gazdaságunk képtelen. Ezért kellene sürgősen váltani” – fogalmazott a pártelnök.

Orbán hozzátette: ha beindult volna az elmúlt két évben a gazdasági növekedés, a korrupció visszaszorítása, az adócsökkentés programja, most nem lenne ekkora az infláció. „Padlóra küldték a magyar gazdaságot. Az energia és élelmiszerárak robbanásszerű emelésével Magyarország nem tud megbirkózni. Így folytatódik a munkahelyek elvesztése, a közbiztonság, az oktatás és az állam széthullása” – festett sötét jövőképet a politikus.

Majd tréfásan megjegyezte: a kormánynak sem könnyű, hiszen nehéz dolog semmit sem csinálni.

Esély is lehet

Az ellenzéki vezér ismét kihangsúlyozta, hogy nincs idő, az esélyek minden nappal csökkennek. Ám véleménye szerint minden válság lehetőség is egyben, ha sikerül leküzdeni.

Magyarország most azonban a sikertelenség útját járja, ám – szerinte – ha még időben lépünk, marad esély a sikerre. „A válság súlyos, de nem kezelhetetlen. Van, ami reményt és biztatást ad: március 9-én eddig soha nem tapasztalt összefogással szolidaritásérzést sikerült kovácsolni, és ez igazi siker” – véli Orbán.

Tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígér

„A ránk váró munka olyan, mint egy újjáépítés. Ez csak széles társadalmi összefogással valósítható meg. Ehhez új egyezségek kellenek. Új gazdasági egyezség, amelynek sikerére az összefogás adja a garanciát: ezentúl gazdasági növekedésből, munkából finanszírozzuk az országot, nem hitelekből. A növekedésből lesz munka, nyugdíj, forrás állami beruházásokra. Növekedés, növekedés, növekedés. Minden támogatást meg kell adni az új munkahelyek teremtéséhez. Programunkkal tíz év alatt egymillió új legális munkahelyet lehet létrehozni” – mondta Orbán Viktor.

Kiemelte azonban, hogy a kormányt, és nem a polgárokat terheli felelősség ezért a helyzetért. „A bajt a politikusok idézték elő. De rendbe tenni közösen kell a 10 millió magyar polgárnak. Mindenkire szükség lesz. Persze közbe sem szabad elfeledkezni a nyugdíjasokról és gyermekekről, akik aktívan nem tudnak segíteni” – vázolta fel a helyzetet a Fidesz elnöke.

Kifejtette: csökkenteni kell a luxuskiadásokat, a propagandát, a korrupciós költségeket, csakúgy, mint a bürokráciát, a munkát terhelő adókat és járulékokat. Szerinte az üzleti érdekek nem írhatják felül a szociális szempontokat.

Új egyezségre van szükség

Orbán szerint a megoldás az összefogás, amelyhez új egyezséget kell kötni. Ezt ők már megkezdték: a nyugdíjasokkal megegyeztek, de a kkv-kkal és gazdasági szereplőkkel is tárgyaltak. Ezt fogják folytatni.

Terveik szerint a kilábalás és a boldogulás útja a lerombolt közbizalom újjáépítése. Ám Orbán úgy gondolja, ezt hagyományos kormányprogrammal már nem lehet helyrehozni. Az Erős Magyarország című program lesz az alap. „A következő kormány ne kormányozza az embereket, hanem az emberekkel kormányozzon. Nem csak mást, de másként is kell csinálnia egy új kabinetnek” – véli Orbán Viktor.

Nagy taps fogadta Orbán egyik mondatát, amelyben egy most vasárnapi választásról beszélt. Szerinte ugyanis ha most tartanánk a voksolást, már júliustól adót lehetne csökkenteni, amelynek még idén lenne hatása. Azonnal elkezdenék a korrupciós ügyek kivizsgálását, a munka pedig gyorsabban, gazdaságosabban, korrupciómentesen folyhatna. „A mai kormány már csak fék, a felemelkedés fékje” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Kiemelte azonban, hogy az új egyezség csak választások útján léphet érvénybe. „Előrehozott választás, előrehozott siker. Mindenki kész a változtatásokra, csak a kisebbségi kormány nem” – mondta.

Az SZDSZ-nek kell döntenie

A kisebbségi kormányzásnak már holnap véget vethetnek az ellenzéki pártok, ha valóban ellenzékiek, és valóban felelősségteljesek – mondta a pártelnök. Orbán Viktor nem beszélt rébuszokban. Feltette a kérdést: marad-e az SZDSZ – mint fogalmazott – az MSZP nevű társaság kültagja, vagy az emberek mellé áll?

„Mi készen állunk Magyarország szolgálatára. Egyszer nekünk már sikerült, mi már emelkedő pályára állítottuk az országot. Véghezvittük, tudjuk, hogy hogyan kell csinálni, és készen állunk” – mondta Orbán Viktor. Beszédét pedig a következőképp zárta: „Készüljetek, készüljünk!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik