Belföld

Négymilliárdos ipari kémkedés

Négymilliárdos ipari kémkedés ("különösen nagy értékre elkövetett szerzői jogok megsértése") gyanújával nyomoz a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága - erősítette meg a Népszabadságnak a HaváriaPress értesülését a VPOP.

A napilap csütörtöki számában megjelentek szerint a nyomozók a sértett cég biztonsági szolgálatának jelzése alapján – május 22-én, a ferihegyi repülőtéren vették őrizetbe egy neves budapesti orvosi diagnosztikumokat gyártó és fejlesztő cég volt minőségügyi vezetőjét.

Feltételezésük szerint az Oroszországba induló géppel egykori munkaadójának konkurenséhez tartott, laptopjában több ezer szabadalmi oltalom alatt álló információval. Néhány órával később a lakásán vették őrizetbe a – hatóságok által kérésére meg nem nevezett – vállalkozás volt műszaki igazgatóját.

A Hírszerző online hírportál információi szerint a két alkalmazott a Diachem Kft.-nek dolgozott. E cég több szálon is kötődik Fidesz-közeli üzleti körökhöz; a szálak az Orbán Viktor családjának tokaji vagyonszerzése ügyében felbukkant Kékessy Dezső (az Orbán-kormány idején hazánk párizsi nagykövete) hozzátartozóihoz vezetnek.

A Diachem tulajdonosai között van a Szárnyék Kft., amelynek egyik tulajdonosa Kékessy lánya, a cégnyilvántartás szerint Ausztriában élő Catherine Kékessy, de a tulajdonosok között van az egykori nagykövet másik lánya, Kékessy Piroska Barbara, valamint Kékessy Dezső fia, Georges Sándor Kékessy is – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik