Belföld

Mégis engedélyezi a melegfelvonulást a BRFK?

Szerdán még megtiltotta, csütörtökön azonban már úgy nyilatkozott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK): van esély arra, hogy megrendezzék a július 5-i melegfelvonulást.

Az Új Generáció elnöke szerint példátlan, hogy a forgalom akadályozására hivatkozva akarták megtiltani a rendezvényt; Demszky Gábor pedig azt közölte: szándékában áll személyesen is részt venni az eseményen.

A rendező civil szervezetek szerda éjszaka még azt közölték, hogy megtiltotta a július 5-re tervezett melegfelvonulást a budapesti rendőrfőkapitány arra hivatkozva, hogy az akadályozná a közlekedést az érintett utakon. Tóth Gábor főkapitány helyettese, Bodnár Zsolt azonban csütörtök délután azt mondta: lát esélyt arra, hogy mégis megrendezheti a “Meleg Méltóság Menetét” a Szivárvány Misszió Alapítvány. Az egyeztetések folytatódnak.

Az eseménysorozatot július 2-án megnyitó Lévai Katalin, szocialista európai parlamenti képviselő elfogadhatatlannak tartja a rendőrség döntését. Nem tehetjük meg, hogy a társadalom egy jelentős kisebbségének ne engedjük meg, hogy megmutassa magát – mondta.

Léderer András, az SZDSZ Új Generációjának elnöke arra emlékeztetett, hogy az elmúlt években sok olyan rendezvényhez adta a rendőrség a hozzájárulását, amelyek nemcsak néhány utcát, hanem az egész várost megbénították.

Demszky is részt venne

Demszky Gábor főpolgármester kiemelte: a melegfelvonulás azon alkalmak egyike, amikor több ezer ember nyilvánosan kifejezheti meggyőződését. Úgy fogalmazott: ehhez minden, a demokratikus alapjogokat tiszteletben tartó embernek csatlakoznia kell, különösen most, “amikor Magyarországon és Budapesten egyre gyakoribbak a kisebbségek ellen uszító, gyűlöletkeltő (…) utcai megmozdulások”.

A Magyar Helsinki Bizottság is súlyosan aggályosnak tartja, hogy a rendőrség a közlekedési szempontokat helyezi előtérbe egy alkotmányos alapjog érvényesítésével szemben. Tiltakozott a rendőrség szerdai döntése miatt az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet is. Az AI szerint a rendőrségnek biztosítania kell, “hogy minden személy hátrányos megkülönböztetés nélkül hatékonyan gyakorolhassa a békés gyülekezéshez való jogát”, és – mint közleményükben írják – a rendőröknek megfelelő felszerelése és kiképzése kell hogy legyen ezen jog védelmében történő fellépéshez.

A KDNP-nek nem tetszik

Mindeközben a KDNP-s Rétvári Bence azt sérelmezte, hogy a melegfesztivál plakátján két félmeztelen kisfiú látható. A képviselő azt mondta, a párt emiatt a legfőbb ügyészhez fordul. A Szivárvány Egyesület szervezésében tavaly július 7-én megtartott felvonulás a Hősök teréről indult, de az Oktogonnál több száz fős ellentüntetés fogadta a résztvevőket.

Az ellentüntetők között az eljárás során ismeretlenül maradt személyek tojást osztottak szét, majd a felvonulókat többen azzal, illetve különböző tárgyakkal dobálták meg. Aznap este pedig még több embert bántalmaztak a fővárosban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik