Belföld

A KDNP-nek nem tetszik a melegfesztivál plakátja

A KDNP a legfőbb ügyészhez fordul az idei melegfesztivál plakátja miatt, amelyen kisgyerekek láthatók - közölte Rétvári Bence, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön a fővárosban, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki párt által leginkább sérelmezett plakáton két félmeztelen kisfiú látható; ez a KDNP szerint több jogszabályba ütközhet. Nem feltétlenül a politikusok feladata eldönteni, hogy ez jogszabálysértő vagy nem – fogalmazott Rétvári Bence.

A KDNP arra kéri a legfőbb ügyészt, vizsgálja meg, hogy a gyermekek jogairól szóló nemzetközi szerződések megengedik-e az ilyesfajta rendezvények kiskorúakkal történő reklámozását. A kép a kereszténydemokraták szerint a gyermekvédelmi törvénnyel, a Munka törvénykönyvével, valamint a büntetőjogi, a szabálysértési és a reklámról szóló jogszabályokkal kapcsolatban is aggályos lehet.

Nem vonulhatnak fel?

A július 5-re tervezett melegfelvonulást szervező civil szervezetek arról adtak tájékoztatést, hogy a budapesti rendőrfőkapitány megtiltotta a rendezvényt. A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese később közölte: lát esélyt arra, hogy mégis megrendezheti a Meleg Méltóság Menetét a Szivárvány Misszió Alapítvány; a rendőrség tovább tárgyal a megrendezés lehetőségeiről.

Rétvári Bence szerint nem előzmények nélküli a melegfesztivál jelenlegi helyzete. Emlékeztetett arra, hogy tavaly szabálysértési eljárást kezdeményeztek egy fiatalember ellen, aki az egyik kamionon állva, imitált papi ruhában egy rózsaszínű Bibliát tartott a kezében. Az eljárás végül elévülés folytán szűnt meg. Rétvári Bence szerint sem a szervezők, sem a rendőrség közreműködése nem segítette elő a törvényesség érvényre jutását.

Véleménye szerint ha hatékonyabb lenne a rendőrségi fellépés, talán ez a reklámplakát sem született volna meg, amit a kereszténydemokraták minden határon túllépőnek tartanak. A meleg társadalom is megosztott, és szerinte az is látható, hogy az emberek véleménye ez alapján nem az elfogadás, hanem inkább a szélsőségesebb vélemények irányába mozdul el – mondta.

Árt az országnak?

Úgy gondolom, hogy a politikusoknak az emberek pártján kell állni, és nem beleszólni a rendőrség intézkedéseibe, de ez egy jó alkalom arra, hogy a szervezők végiggondolják, használ-e ez az országnak vagy inkább árt – fogalmazott a KDNP képviselője. A homoszexualitással kapcsolatban elmondta: pártjuk szerint az államnak a családok megerősítését és a férfi-nő együttélését kell támogatnia.

“Minden olyan döntést hibásnak tartunk, ami ezt relativizálja, vagy olyan együttélési formákat preferál a házassággal megegyező jogi tartalommal, amik a társadalomban nem látnak el hasonló szerepet” – hangsúlyozta. Rétvári Bence az azonos neműek családmodelljét a “biológia rendjére” és a “természetes gondolkodásra” hivatkozva utasítja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik