Belföld

Menekültstátuszt kaptak a toronymászó afgánok

Öt afgán menekült felmászott egy debreceni átjátszótoronyra. Azért tiltakoztak, mert túl lassan intézik az ügyüket. Akciójuk eredményes volt: megkapták a menekültstátust, így végül lemásztak a 30 méteres magasságból.

Lemászott a debreceni toronyról az az öt afgán menekült, akik öngyilkossággal fenyegetőztek, ha nem intézik el dokumentumaikat.

Délután négy menekülttábori lakó mászott fel egy telefonátjátszó torony tetejére a debreceni menekülttábor mellett, majd valamivel később még egy társuk csatlakozott. Az afgán menekültek papírokat és ügyük gyorsabb elbírálását követelték – írja a Hajdú online.

Azzal fenyegetőztek, ha nem kapják meg mielőbb a dokumentumaikat, akkor leugranak. A helyszíre érkeztek rendőrök, mentők, tűzoltók, és egy tolmács is. További harminc társuk a torony tövéből, a fűben ülve figyelte az eseményeket.

Információk szerint mind az öt férfi afgán állampolgár, egyikük 22, társa 24 éves. A Hajdú Online szerint régóta menekültstátusért folyamodtak, de csak oltalmazotti státust kaptak, ám még ennek a papírjait sem kapták kézhez.

A lap információi szerint akciójuk eredményes volt, hiszen az illetékesek a torony tövéhez vitték az igényelt papírokat. Így nem sokkal négy óra után lemásztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik