Belföld

Elmenekül a Munkáspárt 2006 alelnöke?

Tiltott önkényuralmi jelkép viseléséért 120 ezer forint pénzbírságot szabott ki a bíróság a Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnökére. Vajnai Attila nem fizeti be a pénzt, inkább emigrál.

Vajnai Attilát, a Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnökét 120 ezer forint pénzbírsággal sújtotta, Horváth Sándort, a párt tagját egyévi próbára bocsátotta másodfokon a Fővárosi Bíróság tiltott önkényuralmi jelkép, nevezetesen vörös csillag többszöri nyilvános használata miatt. Vajnai Attila úgy nyilatkozott, hogy nem fizeti ki a büntetést. Ha pedig a büntetést kétszáz nap elzárásra változtatják, és elrendelik az elzárás végrehajtását, menedékjogot fog kérni valamelyik országban, ahol nem büntetik a vörös csillag viselését – tette hozzá.

A két vádlott védője azt kérte a másodfokú bíróságtól, hogy várja meg a strasbourgi emberjogi bíróság egy hónapon belül várható döntését, mivel az ügy ott is folyamatban van, a bíróság azonban ezt a kérést elutasította. A bíró kifejtette, a vonatkozó jogszabály az önkényuralmi jelképek használatáról már 1993 óta hatályban van, s ez alapot ad a döntésre. A bíró hangsúlyozta, hogy a vádlottak tudatosan és szándékosan használták több alkalommal is a vörös csillagot, ami egy önkényuralmi rendszerre történő asszociációra ad lehetőséget.

A törvény világos különbséget tesz a között, amikor az önkényuralmi jelképet oktatási, tudományos jelleggel, illetve demonstratívan használják. A vádlottak a bíróságon is többször önkényuralmi jelképet viselve jelentek meg. Az a fajta célzatos magatartás, ahogy Vajnai Attila és Horváth Sándor a jelképeket viselik és használják, kizár minden tévedést, tehát azt is, hogy a vörös csillagot ismeretterjesztő céllal hordják.

A tárgyaláson Vajnai Attila egy zöld alapon piros és fehér színű, egy galambot is jelképező, vörös csillagot ábrázoló kitűzővel jelent meg, míg Horváth Sándor a „Kiváló dolgozó” kitüntetését viselte, amely szintén vörös csillagot tartalmaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik