Belföld

Fidesz: “Nem asszisztálnak Veres bosszújához”

Az MSZP azt kéri minden országgyűlési képviselőtől, hogy támogassa Simon Miklós (Fidesz) mentelmi jogának felfüggesztését; a képviselőt jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével vádolják, ezzel szemben a Fidesz szerint „Veres bosszújáról" van szó.

A fideszes országgyűlési képviselő, Nyírbogát polgármestere fejlesztési forrásokból 40 millió forintot játszott át egy helyi vállalkozónak – közölte a szóvivő. Mint mondta, a legfőbb ügyész kérte a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

MSZP: fel kell függeszteni

Nyakó István azt mondta: az Országgyűlés mentelmi bizottságának ülésén csak a kormánypárti képviselők gondolták úgy, hogy ilyen súlyos bűnügyben ki kell adni a képviselőt, azaz fel kell függeszteni mentelmi jogát. Arra kérik a Fideszt, figyeljen oda, mit csinál, ne gondolja azt, hogy ő és képviselői törvény felett állnak. Hozzátette: a parlament hétfőn szavaz a képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről, amelyhez kétharmados többség kell.

Nyakó István közölte: azt kérik minden országgyűlési képviselőtől, hogy egy ilyen súlyos bűnügyben ne gátolják az igazságszolgáltatást.

Nyírbogát még 2002-ben nyert meg egy vidékfejlesztési pályázatot, amellyel összefüggésben szabálytalanság gyanúja merült fel. Simon Miklós szerint a pályázat szabályos volt, így alaptalan a legfőbb ügyész indítványa.

A mentelmi bizottság múlt kedden úgy döntött, hogy Simon Miklós ügyében nem javasolja az Országgyűlésnek a mentelmi jog felfüggesztését.

Fidesz: „Veres bosszúja”

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója azt mondta: a Fidesz azért döntött úgy, hogy fenntartja Simon Miklós mentelmi jogát, mert „Veres János bosszújához” nem hajlandóak asszisztálni.
Mint mondta, Simon Miklós – aki választókerületében Veres János politikai ellenfele – a pénzügyminiszter környezetéhez köthető bűncselekménygyanús ügyeket tárt fel.

Amíg az ellenzéki képviselő a pénzügyminiszter és a mögötte lévő üzleti kör viselt dolgait nyomozza, addig mi nem segítünk abban, hogy a képviselő elleni támadást akadály nélkül folytathassák – fogalmazott.

Hangsúlyozta: álságos a szocialisták aggódása Simon Miklós mentelmi ügyében, mert a MSZP eddig több esetben nem függesztette fel szocialista politikusok mentelmi jogát olyan ügyekben, amelyekben az ügyészség ezt indokoltnak tartotta.
Szerinte ilyen volt Keller László vagy Juhászné Lévai Katalin esete, de a szocialisták nem függesztették fel Gyurcsány Ferenc és Veres János mentelmi jogát sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik