Belföld

Ősszel döntenek a “lex-Tollerről”

Szeptemberben dönthet az Országgyűlés arról, hogy elveszítse-e képviselői mandátumát az a politikus, aki egy évig nem vesz részt a parlament munkájában - mondta Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság elnöke. A politikus szerint ötpárti egyetértés van a kérdésben.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága hétfőn egyhangúlag támogatta azt az indítványt, hogy megszűnjön annak a képviselőnek a mandátuma, aki egy évig nem vesz részt a parlament ülésein. Szintén minden képviselő egyetértett abban, hogy az elhunyt, illetve betegsége miatt mandátumáról lemondó képviselő megkaphassa féléves fizetését.

Többször próbálták már

Géczi József Alajos a bizottsági ülést követően elmondta: ötpárti egyetértés van a két kérdésről. 2005 óta már többször megpróbáltak hasonló indítványokat elfogadtatni, ez eddig azért nem valósulhatott meg, mert a képviselők tartanak a médiavisszhangtól – tette hozzá.

A politikus szerint Pécs szocialista polgármesterének, Toller Lászlónak az esete hívta fel újra a figyelmet erre a két kérdésre.
Géczi József Alajos úgy vélte: a halál, vagy betegség miatti lemondás után járó végkielégítés esetében csak egy „szimbolikus összegről”, valamivel több mint nettó egymillió forintról lehet beszélni. Ugyanakkor a döntés megmutathatja, hogy a „képviselő is ember” – tette hozzá.

Módosítani kellene az alkotmányt

Ahhoz, hogy egy év távollét után megszűnjön egy képviselő mandátuma, módosítani kell az alkotmányt, valamint a képviselők jogállásáról szóló törvényt is. Szintén törvénymódosításra van szükség ahhoz, hogy végkielégítést kaphasson a mandátumát betegsége, vagy halála miatt elvesztő politikus. A képviselők a négyéves ciklus végén most is megkapják a féléves fizetésüknek megfelelő juttatást – mondta Géczi József Alajos.

Toller László országgyűlési képviselő, Pécs egykori polgármestere 2006 júniusában szenvedett maradandó sérüléseket egy közúti balesetben, azóta éber kómás állapotban van. Nemcsak ő van azonban tartósan távol a parlamenti ülésektől: a szocialista Horn Gyula és Csákabonyi Balázs is régóta beteg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik