Belföld

Orbán Fodorékkal oszlatná fel a parlamentet

Orbán Viktor tárgyalásra hívta Fodor Gábort, az SZDSZ új elnökét. Szerinte ha az SZDSZ valóban ellenzékként viselkedik, megvan a többség az Országgyűlés feloszlatásához.

A Fidesz elnöke levelet írt az SZDSZ újonnan megválasztott elnökének, amelyben tárgyalásra hívta. Orbán szerint ha az SZDSZ valódi ellenzéki pártként viselkedik, akkor megvan a szükséges számú szavazat a parlament felosztatásához, ami az előrehozott választások előfeltétele.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt mondta: az MSZP-t kivéve mindenkinek az az érdeke – beleértve az SZDSZ-t is – hogy minél hamarabb döntésképes kormánya legyen az országnak, ez pedig előrehozott választások nélkül nem megy.

“Valóban kaptam levelet és ezzel a párbeszéd elkezdődött” – mondta újságíróknak Fodor Gábor. Hozzátette, hogy minden pártelnökkel találkozót tervez és a levélre válaszolni fog. Az SZDSZ szombaton megválasztott elnöke több kérdésre nem válaszolt, így a levél tartalmáról sem árult el semmit.

Az előrehozott választásokról egyeztetne

Orbán szerint előrehozott választások akkor lehetségesek Magyarországon, ha a parlament a jelen lévő képviselők több mint felének igen szavazatával feloszlatja önmagát.

Úgy vélte: „Nem voltunk az utóbbi fél évben olyan közel a komoly hatalmi változás lehetőségéhez, mint amilyen közel most, az a kérdés, hogy az SZDSZ bölcsessége és bátorsága meddig terjed”.

Annak kapcsán, hogy Fodor Gábor szerint az SZDSZ csak akkor támogathatja az előrehozott választást, ha a pártok megállapodnak abban, a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási és az állampolgárságról szóló törvényeket, Orbán Viktor azt mondta: ezek azok a kérdések, amelyekről beszélni kell, ezért is küldött levelet, amelyben “tisztázó” tárgyalásra invitálja az SZDSZ elnökét.

Orbán csalódna, ha az SZDSZ visszamenne

A Fidesz elnöke rendkívül csekély esélyt ad annak, hogy az SZDSZ visszamegy a koalícióba, és minden folytatódik, úgy ahogyan eddig, csak másképp hívják majd miniszterelnököt.

“Ennél sokkal jobb véleménnyel vagyok az SZDSZ új elnökéről. Nem hiszem, hogy a cégér vagy a homlokzat átfestésével beérné” – jegyezte meg Orbán Viktor. A pártelnök szerint az SZDSZ kiírná magát a politikából, ha “visszasündörögne” a koalícióba.

Három opció

A pártelnök három lehetőséget lát Magyarország előtt: vagy marad a kisebbségi kormányzás, vagy lesz egy “álkisebbségi” kormányzás, ahol az SZDSZ ellenzékben van, de kormánypártként viselkedik, vagy pedig előre hozott választást kell tartani, és meg lehet kezdeni “a válság felszámolását célzó válságkormányzást”.

Hangsúlyozta: a kisebbségi kormány képtelen Magyarország súlyos válságát kezelni, és a legrosszabb válasz azokra a kihívásokra is, amelyekkel Európa szembesül, így élelmiszerárak és az energiaárak emelkedésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik