Belföld

Nem engedték be Kanadába Toroczkait

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tájékoztatása szerint nem engedték be Kanadába a szervezet tiszteletbeli elnökét, Toroczkai Lászlót. A budapesti kanadai nagykövetség és a magyar külügyminisztérium nem tud az esetről.

“Toroczkai kanadai magyarok meghívására érkezett az országba (…), június 7-én hajnalban indult útnak, s magyar idő szerint este 7 órakor érkezett a kanadai Torontó repülőterére, ahol három kanadai rendőr a repülőgépből való kiszálláskor rögtön őrizetbe vette” – olvasható Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom közleményében.

Kihallgatták, elengedték

A szervezet beszámolója szerint ötórás kihallgatás után végül “rabosították” Toroczkai Lászlót. Ezt követően választás elé állították: vagy a nemzetbiztonságra veszélyes személyként eljárást indítanak ellene, vagy önként távozik az országból. Toroczkai László az utóbbit választotta – olvasható a közleményben.

Senki sem tud az esetről

A rendőrök azt mondták Toroczkai Lászlónak, hogy egy Kanadából érkezett bejelentés alapján tudtak érkezéséről – tette hozzá a HVIM.

A Nemzetbiztonsági Hivatal nem kívánt nyilatkozni az ügyben, a Külügyminisztérium szóvivője pedig azt mondta: nem értesültek az esetről, sem Kanada, sem Toroczkai László nem kereste meg őket – mondta Szelestey Lajos.

Kanada budapesti nagykövetsége sem tud az esetről.
“Az esetről nem áll rendelkezésünkre információ. Kanadának a személyiségi jogokat védő titoktartási törvénye értelmében nem adható felvilágosítás konkrét, egyéni ügyekről” – válaszolta az Papp Tamás, a követség politikai- és sajtóreferense.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik