Belföld

Még az ülésezési renden is összevitatkoztak a pártok

A frakciók nem értettek egyet abban, hogy ősztől változzon a parlament ülésezési rendje. Csak az MDF állt az MSZP mellé. A kormány ötlete az volt, hogy a jelenlegi hétfő-keddi ülések helyett kedd-szerdán hívják össze a képviselőket.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság rendkívüli ülése után elmondta: csupán az MDF értett egyet a szocialisták azon kezdeményezésével, hogy hétfő és kedd helyett kedden és szerdán legyenek a plenáris ülések. Hozzátette: augusztusban, az őszi ülésszak előkészítésekor még napirendre kerül a téma a frakciók között.

A parlamenti munkarend átalakításának kérdését tavaly szeptemberben vetette fel Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető. Az eredeti tervek szerint idén ősztől már az új ülésezési rend szerint kezdődött volna az ülésszak.

Lendvai Ildikó a kezdeményezést azzal indokolta, hogy így jobban elő lehetne készíteni a törvényjavaslatokat és a frakció döntéseit, továbbá hatékonyabban tudnák megszervezni a képviselőcsoport munkáját.

A parlamenti munkarend átalakításához ötpárti megegyezés szükséges. A parlamenti szokásjog alapján az ülésezési rendről négyévente, az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő megbeszélésen egyeztetnek a pártok. A házszabályban mindössze annyi szerepel, hogy a parlamentnek hetente kell üléseznie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik