Belföld

Gyurcsány partnerséget akar az SZDSZ-szel

Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP és az SZDSZ közös érdeke az együttműködés, a kormányfő még mindig partnerként tekint a liberálisokra. A kormányzásnak az SZDSZ-szel való együttműködésen kell alapulnia, bár a kisebbségi kormányzás is kiállta a próbát.

Lezárult az elnökválasztási vetélkedés a szabad demokratáknál. Fodor Gábornak ezúton is jó munkát és sok sikert kívánok. Az együttműködés – én azt gondolom – közös érdekünk – írja legfrissebb blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc. Hozzáteszi: partnerként tekint az SZDSZ-re, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban megszaporodtak a viták a két párt között.

„Van jó néhány olyan kérdés, amelyben az SZDSZ és az MSZP együttműködése jelenti a progresszív nemzeti álláspont képviseletének egyik biztosítékát. (…) A magyar jobboldal jelentős részének a szélsőségek irányába nyitott, a demokratikus elveket és gyakorlatot relativizáló, a patriotizmust a nacionalizmussal nem egy esetben összekeverő álláspontjával szemben saját meggyőződésünket az SZDSZ-szel közösen és együtt lehet hatékonyan képviselni” – fogalmaz a miniszterelnök.

Közös értékek, közös többség

Hozzátette: „bízom benne, hogy ezek a közös értékek elegendő okot adnak az MSZP-vel való együttműködésre”. Ám hangsúlyozta, hogy kizárólag az SZDSZ dolga eldönteni, hogy az új elnök irányításával pontosan milyen szerepet kell vállalnia a magyar politikában.

„Nekünk szocialistáknak azt kell szem előtt tartani, hogy a következő két év kormányzásának is elsősorban az SZDSZ-szel való együttműködésre kell alapulnia, leginkább a szabad demokraták együttműködésével teremthető meg a kormányzáshoz szükséges parlamenti többség” – véli Gyurcsány.

Lehet kisebbségben kormányozni

A miniszterelnök szerint az elmúlt bő egy hónap azt bizonyította, hogy lehet kisebbségben kormányozni, hiszen valamennyi törvény – alapvetően a beterjesztett tartalommal – megkapta a szükséges támogatást. Így a kormány ősztől ennek folytatására készül.

Gyurcsány szerint Magyarországnak nem kétpárti parlamentre van szüksége, mert – mint fogalmazott – a dolgok nem fehérek vagy feketék. „Így az SZDSZ-nek sikert kívánok, és bízom benne, hogy vállalja azt a felelősséget, ami rá hárul a mai kormányzás folytathatóságában, fenntarthatóságában” – áll a kormányfő blogjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik