Belföld

Bejöhet a Medárd napi jóslat

Vasárnap, Medárd napján az ország jelentős részén - néhol nagyobb mennyiségben is - esett az eső, a népi megfigyelés szerint ezért negyven napig esni fog. A meteorológusok szerint könnyen megeshet, hogy így lesz.

A meteorológusok szerint idén részben igazat lehet majd adni a népi megfigyelésnek: ha negyven napig nem is fog esni egyfolytában, de az átlagosnál csapadékosabb időjárásra számíthatunk az elkövetkezendő hetekben.

A Medárd-napi az egyik legnagyobb eséllyel megvalósuló népi megfigyelés, előrejelzés – mondta Bozóki István meteorológus. Bár olyan még nem fordult elő, hogy negyven napig folyamatosan essen, de hogy egy hosszabb ideig tartó csapadékosabb időszak következik, “az szinte bizonyos” – tette hozzá.

A magas napállás okozza

A tudományos okokat ismertetve Bozóki István elmondta, hogy május végén, június elején a magas napállás miatti meleg talajközeli levegő felemelkedik, az alacsony légnyomás miatt pedig nyugat-keleti irányú áramlás alakul ki.

fn tudósító

Nézze meg az FN Tudósító felvételét a hétvégi óbudai özönvízről! Önnek is van egy fotója, videója a napokban történt hatalmas esőzésről, töltse fel az FN Tudósítóba!

Ezért az atlanti-óceáni és földközi-tengeri nedves levegő egyre többször éri el a szárazföld belsejét. Június elején emiatt már nagyon kedvezőek a feltételek a csapadék kialakulásához – tette hozzá a meteorológus.

Hétvégén megint zuhogni fog

Az előrejelzések szerint a hét elején szárazabb levegő lesz, és csak néhol lesz eső, de a hét második felében újra záporos, zivataros időszak következik – tájékoztatott Bozóki István.

A hosszabb távú előrejelzés szerint június első fele a szokásosnál csapadékosabb lesz, de előfordulhatnak kiszáradási időszakok is, majd június második fele és július első fele most szárazabbnak ígérkezik.

Bihari Zita, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, hogy 1992-ben volt a legemlékezetesebb esős időszak, ekkor Medárd napján 110 mm eső esett átlagban, majd ezt követően is kiugróan magas volt a lehullott csapadék mennyisége. Ugyanakkor 2005. június 8-án az akkori átlagot meghaladó, 12,5 mm eső volt, de azt követően hetekig nem esett, és utána is jóval kevesebb csapadék volt a megszokottnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik