Belföld

Elhunyt Péter László

Elhunyt Péter László történész professzor, a University College London egyetem tanára.

A patinás londoni egyetem Szláv és Kelet-Európai Tanulmányok Intézetének (SSEES) emeritus professzorát életének 80. évében, hosszas betegeskedés után pénteken érte a halál – tájékoztatták az MTI-t a tudós irodalmi hagyatékának gondozói.

Péter László az 1960-as évek végétől a londoni egyetemen magyar történelmet, azon belül alkotmánytörténetet, XVIII-XIX. századi jogtörténetet oktatott; 1973-tól volt az egyetem rendes tanára.

Péter László balról a második (Fotó: MTI)

Péter László balról a második (Fotó: MTI)

Publikációi, főként tanulmányok, a közép-európai államok modern kori fejlődését hasonlítják össze a nyugat-európai modellel, gyakran úttörő megközelítéssel.

A professzor különösen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején fennállt közjogi helyzettel és annak következményeivel, valamint az 1867-es kiegyezés közjogi részleteinek elemzésével foglalkozott.

Emellett a brit-magyar kapcsolatok történetét is mélyrehatóan kutatta, különös hangsúlyt helyezve az 1919-es, és 1945-48-as időszakokra. A témáról Londonban könyvet is publikált, “British-Hungarian Diplomatic Relations Since 1848” (A brit-magyar diplomáciai kapcsolatok 1848 óta) címmel.

Tevékenységéért 2004-ben a magyar kormány a Pro Cultura Hungarica kitüntetésben részesítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik