Belföld

Nem szorítana többet Gyurcsány

Az egészségügyben eddig meghozott döntések összehangolása és a minőség érvényesítése a ciklus második felének a feladata - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő.

“Megszorítások nélküli, növekedéspárti gazdaságpolitika fog következni” – jelentette ki a miniszterelnök az egészségügyi magánszolgáltatók országos konferenciáján felszólalva.
Hozzátette: az egészségügyben “félfordulat” következett be. A kormányfő elismerte, hogy az ágazat átalakításában a kormány messzebbre kívánt eljutni.

Mint mondta, a ciklus felénél az alapvető gazdaságpolitikai folyamatok sikerrel fejeződtek be. A kormányfő javuló jövedelmi és fogyasztási helyzettel, javuló egyensúllyal, csökkenő inflációval számol.

Kevesebb konfliktus

Változások továbbra is lesznek – folytatta -, de azok már kevesebb konfliktussal járnak és reformértékűek lesznek.
Az egészségügyben véghezvitt átalakításokról szólva kifejtette: a kormány az ágazat átalakításában messzebbre akart eljutni, mint ameddig sikerült.

Úgy fogalmazott, hogy “nagyon erőteljes, a kormány által képviselt reformmal szemben megszervezett erők mutatták meg magukat, és egy ponton megállították a reformot”. Nagy eredménynek nevezte, hogy a társadalom elfogadta azt a szemléletet, miszerint csak érvényes biztosítotti jogviszony esetén lehet a közfinanszírozott ellátásokat igénybe venni.

Soha nem lesz szabadpiaci

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy Magyarországon nagyon sok más területen komoly innovációt nyújt a magánszféra, és a magánszolgáltatók érzékenyebbek a minőségre, a hatékonyságra és a fenntarthatóságra. Azt is látni kell azonban – fejtette ki -, hogy az egészségügy, “természetéből” adódóan, soha nem lesz igazán szabadpiaci.

A magánérdekek ellen megnyilvánuló politikai hangulatkeltésről azt mondta: nem tesz jót az ágazatnak, mert a magánérdeknek nagy szerepe van az egészségügy megújításában. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: “az önző pártpolitikának hátrébb kell vonulnia. Azt kell mondani a pártpolitikusoknak, hogy kórházak helyett pártházakba tessék menni, és azt kell mondani, az egészségügy átpolitizálása helyett találjanak más játékszert, ha nem bírnak magukkal”.

Egyik nagy eredmény

A fejlesztési pénzekről szólva Gyurcsány Ferenc közölte: a pályázatok elbírálásánál azonos megítélés alá kell esniük a magánszolgáltatóknak és az állami, önkormányzati ellátóknak.
Véleménye szerint az Egészségbiztosítási Alap többlete a reformok egyik nagy eredménye; úgy vélte, arra kell törekedni, hogy azt az ágazatban tartsák. A biztosítottak pénzét nem lehet az államháztartási hiány csökkentésére fordítani – tette hozzá.

A kormányfő végezetül kifejtette: a következő időszakra nyugalmat szeretne, ami nem egyenlő a semmittevéssel. A jövőben arra kell törekedni, hogy csökkenjen a konfliktusok és gyarapodjon a megoldások száma.

Együttműködnek

Székely Tamás egészségügyi miniszter a konferencián kifejtette: megegyezés született arról, hogy a Humán Egészségügyi Magánszolgáltatók Egyesülete és a minisztérium közötti kapcsolatot meg kívánják erősíteni, ezért együttműködési szerződést írnak alá a közös munkáról.

A tárcavezető megerősítette, hogy június 30-ig a kormány elé terjeszti az egészségbiztosítási reformelképzeléseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik