Belföld

Civilek gyűjtenek Gyurcsány helyett

Népszavazást kezdeményeznek a zöldek, hogy megszűnjön a számla nélküli költségtérítés lehetősége az országgyűlési képviselőknek. Gyurcsány Ferenc tisztasági csomagja is hasonlót javasolt, ám az elakadt, míg a civilek már az aláírásokat gyűjtik.

Bár a miniszterelnök már tavaly októberben ismertette a politikában mozgó pénzek útjának átláthatóságára vonatkozó „tisztasági csomagját”, az akkor népszavazásra szánt ötletekből nem lett semmi.

Most egy parlamenten kívüli szervezet, a Zöld Párt kezdett aláírásgyűjtésbe, miután az ő népszavazási kezdeményezésük a célegyenesbe fordult. Briski Csaba, a zöldek budapesti szervezetének koordinátora a FigyelőNetnek elmondta, augusztus végéig kell összegyűjteniük kétszázezer aláírást abban a kérdésben, hogy az országgyűlési képviselők csak számla ellenében vehessenek fel költségtérítést.

Rés a pajzson

Briski szerint azzal, hogy már az aláírásgyűjtésnél tartanak, „rést ütöttek a pajzson”, a politika ugyanis elutasítóan viselkedik a kérdésben. Mint mondta, próbáltak egyeztetni a Fidesszel – mondván a szocialistáknak már ott van Gyurcsány tisztasági csomagja –, de nem találtak támogatásra az ellenzéki pártban.

„Ez azért is furcsa, mert voltunk a Parlamentben egy egyeztetésen, nyolcvan képviselővel beszéltünk minden oldalról és egynegyedük egyből aláírta volna az ívünket” – jegyezte meg Briski.

A zöldek egyébként abban bíznak, ha összejön a kellő számú aláírás, akkor a 2009-es EP-választással egybekötve lehetne népszavazás a kérdésről.

Bemondásra

A képviselői költségtérítések rendezetlensége már évek óta téma, tavaly azonban jelentősen felerősödtek a számla nélküli pénzek körüli viták, mikor kiderült, mennyit vesznek fel a képviselők bemondásra. Az előző ciklus csúcstartója a fideszes Lázár János volt, aki 2002 és 2005 között 18 millió forintot vett fel.

Bár a hazai tapasztalat azt sejteti, hogy a számlák beszerzése sem okozhat gondot a honatyáknak, Briski Csaba úgy véli, hogy „komoly támadási felületet” nyújthat, ha valaki nem a valós költésének megfelelő számlát nyújt be, vagy ha túlzó összegekre tart igényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik