Belföld

Rövidülhetnek a műtéti várólisták

Nem utasíthatnák el a jövőben a területen kívülről jövő betegeket azok a kórházak, ahol az országos átlagnál rövidebb a műtéti várakozás ideje – javasolja a szaktárca a keddi Világgazdaságban ismertetett dokumentumban.

Az előterjesztést az egészségügyi kapacitások egy évvel ezelőtti megváltoztatásának tapasztalatai alapján készítette a minisztérium a parlament illetékes bizottságának. A téma időszerűségét adja, hogy az egy évvel ezelőtti kórházkarcsúsítások átfogó korrekciójára júliustól kerülhet sor – olvasható a cikkben.

A jelentésből kiderül, hogy például a csípő- és térdprotézisműtétre a múlt év végi 130 naphoz képest ma ugyan csak 105 napot kell várni, ám a térdprotézis-beültetések várakozási ideje 111 napról 137-re nőtt.

A várólisták a korábbi hazai gyakorlathoz képest riasztóak, ám megfelelnek az európai átlagnak – áll a jelentésben. A szaktárca hozzáteszi: jelentős egyenlőtlenségek alakultak ki az egyes régiók és kórházak között. Ennek oka lehet a kapacitások korlátozása (az egészségpénztár a finanszírozási szerződésben engedélyezett teljesítmény fölötti gyógykezelésért nem fizet), de az is, hogy bizonyos szakmákban nem a szükségletekre építve határozták meg a teljesítendő műtétek számát – írta a keddi a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik