Belföld

Birkák ostromolták az MTV-t?

Az MTV-ostrom perének két vádlottja azt sem tudta miért volt a székháznál, egy fideszes képviselő pedig sörösdobozokkal akart rendőröket távol tartani egy újságírótól.

Mint politikus, első kézből akartam tájékozódni – indokolta Goró Oszkár, hogy miért ment két éve szeptember 18-án a köztévé épülete elé. A XV. kerületi önkormányzat Fidesz-KDNP-VP-s képviselőjét kedden hallgatták ki vádlottként a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, az MTV-székház ostromának büntetőperében.

„Nem vagyok jó dobó”

Goró Oszkár a bíróság előtt fenntartotta korábbi vallomását, e szerint éjfél körül egy újságíró védelmére kelt, akire egy rendőr támadt rá és utólag azt hallotta, hogy a riporter keze eltört. Úgy érezte, hogy távol kell tartania a rendőrt az újságírótól. Ezt úgy próbálta elérni, hogy széttaposott sörösdobozt dobott a rendőrök felé. Vallomása szerint tudta, hogy ezzel sérülést nem tud okozni, csak azt akarta elérni, hogy a rendőrök menjenek arrébb. Állítása szerint mások is hozzá hasonlóan cselekedtek, így próbálták megvédeni az újságírót, mert tartani lehetett attól, hogy megtámadják. Mint mondta, a riporterre támadó rendőrt később nem látta, és összesen három sörösdobozt dobott el a rendőrsorfal felé.

“Petíció meg ilyenek” (fotó: mti)

“Nem vagyok jó dobó, ezért úgy emlékszem, hogy egyszer vagy kétszer sikerült eltalálni a rendőröket, mindháromszor biztosan nem” – idézte a bíró a vádlott nyomozati szakban tett vallomását. A keddi tárgyaláson kérdésre válaszolva azt mondta: úgy tűnt a számára, hogy a rendőrök hergelték a tömeget.

„Ment a tömeg, mint a birka”

A perben kedden a XV. kerületi önkormányzati képviselő mellett további három vádlottat hallgatott ki a bíróság. Egyikük, K. Győző bűnösnek vallotta magát és elismerte, hogy egy-két követ a bejárati rácsra dobott, majd megfogalmazása szerint: sajnos bement a székház épületébe. A férfiről felvételek készültek egy felborított autó mellett, de állítása szerint nem vett részt a kocsi felborításában. Vallomása alapján a férfi az épületben egy asztalra állt fel és ott csitította a tömeget, de nem hallgattak rá. Ekkor a himnusz eléneklésére buzdította az embereket, mert azt gondolta, hogy ezzel vége lesz az eseményeknek és mindenki hazamegy, de nem így történt.

“Megmondom őszintén, a mai napig nem tudom miért voltunk ott” – fogalmazott a vádlott. Hozzátette: elhangzott, hogy “petíció, meg ilyenek”, de azóta sem vált tisztává a számára a résztvevők célja. Szólt arról is, hogy “ma már másképp csinálná” és azóta tömegrendezvényen sem járt.

Hasonlóképpen nyilatkozott a per egy másik vádlottja is, aki ugyancsak azt mondta, hogy nem tudta miért vonult a székház elé. Állítása szerint még sokan nem tudták, “csak ment a tömeg, mint a birka”. Számára csak késő este derült ki, hogy egy petíció átadása volt a cél.

Sok ismeretlen elkövető

A perben eddig a vádlottak döntő többsége tagadta bűnösségét, csak néhányan ismerték el a vádbeli cselekményt, sajnálatukat is csak ketten fejezték ki a történtek miatt. Az MTV-székház 2006. szeptember 19-re virradó éjszaka történt megtámadása és “elfoglalása” kapcsán 39 ember ellen emelt vádat az ügyészség közérdekű üzem működésének megzavarása és más bűncselekmények, köztük lopás és rongálás miatt.

Az indulatok azt követően szabadultak el, hogy tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Kossuth téren, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta. A rendbontók 29 millió forint kárt okoztak az MTV-nek, továbbá az épület előtt autókat borogattak, gyújtottak fel. Az elkövetők egy része az eljárás során ismeretlen maradt.

Az MTV-székház ostroma miatt indult büntetőper – várhatóan több tárgyalási napon át – a további vádlottak meghallgatásával június 26-án folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A tárgyalásokra csak előzetes regisztrációval lehet bejutni, a keddi tárgyaláson a hallgatóság soraiban csak heten foglalt helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik