Belföld

Lomnici segít Sólyomnak

Lomnici Zoltán segít Sólyom Lászlónak, hogy a következő főbírójelöltje megkapja a szükséges támogatást - nyilatkozta a leköszönő elnök a Sólyom Lászlóval folytatott megbeszélése után.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn a Sándor-palotában megbeszélést folytatott Kaposvári Bertalannal, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökhelyettesével és Fazekas Sándorral, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettesével.

Együttműködésről egyeztettek

A hivatalából távozó Lomnici Zoltán felajánlotta: segít Sólyom Lászlónak abban, hogy a következő főbírójelöltje megkapja a szükséges támogatást. A közlemény szerint a megbeszélés célja az volt, hogy elősegítse a megfelelő együttműködést az államfő és az elnökhelyettesek között Lomnici Zoltán mandátumának június végi lejárta után, ameddig a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztsége nincs betöltve.

Az Országgyűlés múlt hétfőn utasította el a köztársasági elnök jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnökének posztjára. Sólyom László köztársasági elnök április végén Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségére. Baka András megválasztását az Országos Igazságszolgáltatási Tanács korábban nem támogatta.

Cáfolt Lomnici

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság június végén távozó elnöke úgy nyilatkozott: a találkozón tájékoztatta az államfőt arról, hogy mandátumának lejárta után az OIT elnöki teendőit az OIT elnökhelyettese, az LB vezetését a jelenlegi elnökhelyettes veszi át. A főbíró ezzel cáfolta és valótlannak nevezte azokat a híreszteléseket, melyek szerint az ő távozását követően a két elnökhelyettes is lemondana a posztjáról.

Korábban több jogász is úgy nyilatkozott: nem egyértelmű, hogy ha nincs legfelsőbb bírósági elnök, akkor ki látja el az OIT-elnöki feladatokat, a Legfelsőbb Bíróság vagy az OIT elnökhelyettese.
Lomnici Zoltán szólt arról is: személyes felelősségének érzi, hogy minél előbb legyen a Legfelsőbb Bíróságnak elnöke, és ezért felajánlotta segítségét az államfőnek abban, hogy a következő jelöltje megkapja a szükséges támogatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!