Belföld

Számtalan veszélyt rejtenek a szabad vizek

A folyóvizekben, hajózási útvonalakon veszélyes fürödni, és megtévesztőek lehetnek a bányatavak is, amelyeknek csak a felső vízrétegei melegebbek – a katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy csak a kijelölt fürdőhelyeket használják. Tanácsok a kánikulára.

Az időjárás-előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán a 30-35 fokot is elérheti, ezért fontos felhívni az emberek figyelmét a „frissítő” víz veszélyeire – mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Ha valaki azt látja, hogy egy fürdőző bajba kerül, csak akkor kezdje el a mentést, ha azt be is tudja fejezni – hangsúlyozta. Figyelmeztetett arra is, hogy felhevült testtel ne ugorjunk be a hideg vízbe, ne ússzunk teli hassal vagy ittasan.

Van egy fotója, videója a kánikula első napjairól? Töltse fel az FN Tudósítóba, hogy az Ön tudósítása is felkerüljön az FN Címlapjára!

Bár nincs érvényben tűzgyújtási tilalom, csak kellő óvatossággal rakjanak tüzet az emberek – hívta fel a figyelmet. Ne hagyjunk gyermeket, házi kedvencet tűző napon álló autóban, mert a kocsi pár perc alatt is 50-60 fokra melegedhet fel, és a benne ülők hősokkot kapnak. Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő spray-t és gázöngyújtót, mert ezek is tüzet okozhatnak.

Könnyen veszélyessé válhat a bányató (fotó: MTI)

Könnyen veszélyessé válhat a bányató (fotó: MTI)

Aki egészségi, fizikai állapota miatt nem bírja a meleget, inkább ne induljon útnak, ha megteheti – tanácsolta a szóvivő. Ha mindenképpen ki kell mozdulnia otthonról, akkor a kora reggeli vagy késő esti időpontokat válassza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik