Belföld

A cseh sajtó szerint Orbán megijesztette a magyarokat

Orbán Viktornak, a magyarországi ellenzék vezérének olyan botránnyal kell szembenéznie, amely hasonló ahhoz, amely két éve Gyurcsány Ferenc kormányfőt érte - írta a cseh Hospodárské Noviny.

Gyurcsány két éve az MSZP vezetésének zártkörű ülésén beismerte, hogy a választás előtt hazudott a választóknak, Orbán pedig most azt magyarázza, mi vár a választókra a Fidesz választási győzelme esetén – jegyzi meg a prágai lap az Orbán Viktor megijesztette a magyarokat című tudósításában. A cseh újság ismerteti Orbánnak a zárt körű találkozón elhangzott kijelentéseit, s rámutat, hogy Gyurcsány és a szocialisták már a hét végén ellentámadásba mentek át.

A Hospodárské Noviny szerint a legutóbbi fejlemények „felerősítették” a magyar politikai színpad „groteszk jellegét”. A kisebbségi kormány bízik abban, hogy a jövő évi költségvetés jóváhagyását is túléli; az eddigi koalíciós szabaddemokraták egyre inkább ellenzékiként mutatkoznak; a jobboldali ellenzék szeretné jelentősen csökkenteni az adókat, de ugyanakkor ellenzi a szociális kiadások csökkentését. Orbán kijelentését a nyugdíjak befagyasztásáról „kísérleti léggömbnek” lehet tekinteni – írta a prágai lap.

A következő választások előtt – legyen az előre hozott választás egy év múlva tavasszal vagy rendes választás 2010-ben – újra fel fognak pörögni az ígéretek, és a politikai pártok igyekezni fognak megnyerni a választók rokonszenvét – jegyzi meg a cseh üzleti és vállalkozói körökhöz közel álló Hospodárské Noviny.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik