Belföld

Ismét elbuktak Sólyom jelöltjei

Az Országgyűlés ismét elutasította a köztársasági elnök jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnökének posztjára. De nem kapta meg a bizalmat Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman-jelölt sem. A jövő nemzedékek ombudsmana viszont igen.

A képviselők 170 igen szavazattal, 191 ellenében utasították el Baka Andrást, akit Sólyom László köztársasági elnök április 30-án jelölt főbírónak. A Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 24-én jár le. Az új főbírót az államfő jelöli és az Országgyűlés kétharmados többséggel választja meg.

Fülöp Sándort 302 igen, 59 nem szavazattal választották meg, Péterfalvi Attila viszont nem kapta meg a kétharmados támogatást, jelölését 239 igen és 122 nem szavazat mellett utasították el a képviselők.

A Ház ezúttal negyedszer szavazott az adatvédelmi biztosról és a jövő nemzedékek ombudsmanjáról. Tavaly decemberben Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát, idén február 25-én Fülöp Sándort és Zombor Ferencet, áprilisban Bogdányiné Mészáros Ágnest és Tóth Gábor Attilát szavazták le a képviselők.

Sólyom most sem egyeztetett

Sólyom László köztársági elnök – szakítva elődei gyakorlatával – nem egyeztetett az alkotmányos intézmények élére kinevezni javasolt jelöltjeiről a pártokkal, csupán a szakmai körökkel; a főbírójelölt esetében többek között a különböző szintű bírósági vezetőkkel.

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF a hétfői szavazás előtt jelezte, hogy nem támogatja Baka András megválasztását, a Fidesz és a KDNP támogatásáról biztosította a főbírójelöltet. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács május 6-án arról adott tájékoztatást, hogy nem támogatja Baka Andrást, az öt táblaelnök később viszont egységesen kiállt a főbírójelölt személye mellett.

Baka, Fülöp, Péterfalvi és Bihari - egy pozícióban, egyet megválasztottak, kettő elbukott (Fotó: MTI)

Baka, Fülöp, Péterfalvi és Bihari – egy pozícióban, egyet megválasztottak, kettő elbukott (Fotó: MTI)

A pártok az ombudsmanokról viszont egységesen lelkiismereti szavazást tartottak, azaz képviselőikre bízták, hogyan szavaznak.

Nem bénul le a bíróság

Nem válik működésképtelenné az igazságszolgáltatás attól, hogy ideiglenesen helyettesek állnak a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) élén – mondta Fleck Zoltán jogszociológus.

Miután június 15-ig, a tavaszi parlamenti ülésszak végéig már feltehetően nincs idő arra, hogy új főbírójelöltről szavazzon a Ház, legalább három hónapig betöltetlen marad a pozíció.

Fleck Zoltán jogszociológus szerint semmiféle diszfunkciót nem okoz a sikertelen főbíróválasztás. Ha távozik a jelenlegi legfelsőbb bírósági elnök, aki a törvény értelmében egyúttal az OIT elnöke is, akkor kettéválik a két funkció: mindkét alkotmányos intézménynél a teljes jogkörrel eljáró helyettesek lépnek a jelenlegi elnök helyére.

Lomnici Zoltán jelenlegi elnök hatéves mandátuma június 25-én jár le.

Az eddigi biztosok

Gönczöl Katalin, állampolgári jogok (1995-2001)
Lenkovics Barnabás, állampolgári jogok (2001-2007)
Szabó Máté, állampolgári jogok (2007-)

Polt Péter, általános helyettes (1995-2000)
Takács Albert, általános helyettes (2001-2007)

Kaltenbach Jenő, nemzeti és etnikai jogok (1995-2007)
Kállai Ernő, nemzeti és etnikai jogok (2007-)

Majtényi László adatvédelmi (1995-2001)
Péterfalvi Attila adatvédelmi (2001-2007)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik