Belföld

Tisza-tavi VízreSZÁLLÁS (X)

A Tisza-tó természeti értékeit nem csak távcsövekkel és fényképezőgépekkel felszerelkezve érdemes megcsodálni. Aki a forró nyári napokon a túrázás helyett a tó selymes vizében szeretné felfrissíteni magát, annak sem kell lemondania egy másfajta élményszerzésről, az örök és kiismerhetetlen természet felfedezéséről.

A Tisza-tó hat szabadvízi strandja közül az abádszalóki a leginkább nyílt vízzel körülvett, hiszen itt a 14 km2-es Abádszalóki-öbölben fürödhetünk. Ez a sokak által kedvelt Tisza-tavi üdülőhely a mozgalmas vízparti nyaralások helyszíne, a vízisportok paradicsoma.

Tisza-tavi VízreSZÁLLÁS (X) 1

Itt szinte mindent lehet, amihez hajócsavarra vagy vízsugárhajtásra van szükség: a vontatott siklóernyőtől a vízibanánon és bobon keresztül a jet-skiig, a weakboardig mindent ki lehet próbálni.Az Abádszalóki Nyár Rendezvénysorozat pedig számtalan szórakoztató programmal, koncerttel, pezsgő éjszakai élettel várja a vendégeket.

Azonban ha egy kicsit félre húzódunk a nyári kavalkádtól, s a vízben elmerülve csendesen figyelünk, elénk tárul az Attila-öböl természeti szépsége, vizitúra útvonalai, a part menti horgászhelyek, felfedezhetjük a nádirigók jellegzetes énekét, vagy a széleken virágzó hínárokat figyelhetünk meg. A lehetőségeink azonban akkor tágulnak ki igazán, he egy kenut bérelve elindulunk a strandtól. Itt már igazi hínármezőkben gyönyörködhetünk, melyben a sárga szőnyeget a vízre borító tündérfátyol és a vízinövények királynője, a fehér tündérrózsa egyaránt jelen van.

Tisza-tavi VízreSZÁLLÁS (X) 1

Ha pedig kiélveztük Abádszalókon a nyüzsgő életet, üljünk kerékpárra, s tekerjünk el Tiszafüredig. Ez a gáton vezető 21 km-es kerékpárút is tömény természet, hiszen utunk során egyetlen települést sem érintünk. Tiszafüreden egyenesen a szabadvízi strandra érkezünk. Ez egy holtágban helyezkedik el, melynek túlpartjáról nagy- és kiskócsagok, bakcsók és récék figyelik fürdőzésünket.

Tiszafüred
az örvényi településrésszel együtt mintegy 5 km hosszan terül el a Tisza-tó partján. Ez a város kínálja a turisztikai szolgáltatások legszélesebb skáláját, hiszen a tóparti négycsillagos szállodától a természetjárást, horgászatot kiszolgáló hangulatos kikötőkön keresztül a kerékpárútig, gyógyfürdőig itt minden megtalálható.

Tisza-tavi VízreSZÁLLÁS (X) 1

Itt már szinte kötelező kenut bérelni, hiszen a füredi öblözetben egy romantikus vízi út rendszert járhatunk be. Kenut a strand környezetében több helyen bérelhetünk, s szinte mindenhol útvonalat is ajánlanak. Egy másfél-két órás kenutúra különösebb felkészülést és felszerelést nem igényel, mégis felejthetetlen élményt nyújt.

Ha a bal partot már felfedeztük, üljünk csónakba – akár kerékpárunkkal együtt – s vitessük át magunkat Poroszlóra. Csónaktúránk során keresztül haladunk a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, s annak részeként a Világörökség címet is elnyert Tisza-tavi Madárrezervátumon. Poroszló strandja sekély vizű, elsősorban kisgyermekes családoknak ideális.

Tisza-tavi VízreSZÁLLÁS (X) 1

S most üljünk újra kerékpárra és kerekezzünk végig a jobb parti kerékpárúton Kisköréig. Érdemes megállni Sarud gyönyörűen karbantartott, gyékényesekkel védett strandjánál, ahol vízisportszer kölcsönzés, kerékpárkölcsönzés, túravezetés, étterem és számos szórakoztató program várja a látogatókat az Eurostrand és Ifjúsági Táborban. Itt megvalósulhat egy helyen a vízi álomnyaralás, a kikötői mólók mellett homokpartra bukkanunk, mely ideális strandolási lelhetőséget kínál, a hangulatos kempingjében és fákkal árnyalt füves területein pedig mozgáshiányunkat is kielégíthetjük.

Kicsit továbbhaladva Tiszanána-Dinnyéshát Álompartján kis hidakon és szigeteken keresztül körbe is tudjuk járni a strandot.
Kiskörére megérkezve rögtön a szabadvízi strandra gurulunk be. Strand és kemping együtt, hatalmas füves területen számos vendéglátóhellyel, gyermek számára ideális programokkal, csúszdával várja a családosokat. Ha van kedvünk itt még egyszer vízbe merülhetünk, így fejezve be Tisza-tavi vízreszállásunkat.

További informóciók: www.tiszatoinfo.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik