Belföld

Kétnapos lesz a BKV-sztrájk

Maratoni egyeztetés után pénteken sem született megegyezés a szakszervezetek és a BKV között. A sztrájkbizottság vezetője 48 órás sztrájkot jelentett be csütörtökre és péntekre, de az egyeztetéseket hétfő délután folytatják. A tárgyalások a kollektív szerződés körüli vitán vallottak kudarcot.

A sztrájkfelhívás értelmében május 29-én 0 órától május 30-án 24 óráig, azaz 48 órára sztrájkba lép több BKV-szakszervezet. Egyáltalán nem járnak majd a „gumikerekűek” – buszok és trolibuszok – csütörtökön és pénteken, de a munkabeszüntetéshez több villamosszakszervezet is csatlakozott – jelentette a FigyelőNet tudósítója a fél nyolc körül véget ért tanácskozás helyszínéről.

A buszvezetők biztosan sztrájkolnak

Még nem tudni, hogy hány „kötöttpályás” szakszervezet csatlakozik a sztrájkhoz, ezért azt sem tudni, hogy a munkabeszüntetés mennyiben érinti majd a villamosközlekedést. A pénteki tárgyalási fordulóban a szakszervezetek minden olyan megoldást elfogadtak, ami a kompromisszum felé vezethetett volna – mondta el Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbusz Szakszervezet elnöke. Elfogadták a paraméterkönyvvel kapcsolatos javításokat, a létszámleépítést és a telephelyek bezárását is – fogalmazott.

Nemes szerint még abba is belementek volna, hogy a jelenleg érvényes kollektív szerződéseket 2012 helyett csak 2009-ig hosszabbítsák meg. Lapunk úgy tudja, hogy a BKV menedzsmentje azonban már a jövő héten kezdeményezte volna a kollektív szerződések újratárgyalását.

Új követelések?

Kiricsi Karola, a BKV szóvivője a FigyelőNet kérdésére elmondta: a cégvezetés számára ötmilliárd forintos költséget jelentene, ha meghosszabbítanák a kollektív szerződést. A tárgyalásokon fölmerült tizenegy pontból azonban tízben meg tudott állapodni a cégvezetés a szakszervezetekkel – tette hozzá.

A BKV péntek este kiadott közleménye szerint az eredeti sztrájkkövetelésekben sehol nem szerepelt a kollektív szerződés meghosszabbítása, amit a szakszervezetek új elemként kívántak beépíteni a megállapodásba. Ezt a BKV Zrt. menedzsmentje nem fogadhatta el, azonban kifejezte szándékát a tárgyalások mihamarabbi folytatására – amit viszont a szakszervezetek nem tartottak elegendőnek.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes ugyancsak a kudarcba fúlt tárgyalások után frissiben kiadott közleményben szögezte le: a BKV szakszervezetei a főváros lakosságát büntetik. A főpolgármester-helyettes szerint a szakszervezetek láthatóan nem tárgyalnak, csak egyoldalúan újabb és újabb követelésekkel állnak elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik