Belföld

Pénteken közlik, lesz-e BKV-sztrájk

Péntek lehet az utolsó nap a BKV vezetősége és a sztrájkbizottság közötti megegyezésre, miután a szerdai tárgyaláson sem sikerült egyezségre jutniuk a feleknek - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője.

Minimálisan tovább közeledtek az álláspontok, miután a szakszervezetek megállapodástervezetének nyolc pontja közül csak kettőben van lényeges nézetkülönbség a felek között. Továbbra is vita tárgya két követelés: a paraméterkönyv visszavonása és új készítése a szakszervezetek bevonásával, valamint a kollektív szerződés meghosszabbítása 2012-ig.

“A többi követelésről is tárgyalunk még, de ez a két pont az, amelyekben a leglényegesebb a nézetkülönbség” – mutatott rá a szóvivő.

Nemes Gábor szerint, ha még nagyobb volna az igény a továbbhaladásra, a megegyezésre, akkor elkerülhetővé válna a május 27-ei sztrájk. A megegyezés feltétele az is, hogy a főváros – mint a vállalat tulajdonosa – és az állam vállaljon garanciát a BKV gazdasági problémáinak rendezésére. A tárgyalások péntek délelőtt folytatódnak; Nemes szerint “vagy megegyezünk ezen a napon, vagy nem”.

A BKV szerdán azt közölte, hogy a szakszervezetek megállapodástervezetére adott vezetőségi válasz további pontosítását kérték az érdekképviseletek. A szakszervezetek május 27-től, az írásbeli érettségi utolsó napjától többnapos munkabeszüntetést helyeztek kilátásba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik