Belföld

Gyurcsányt és Kókát kiiktatnák a közéletből

Gyurcsány Ferencet és Kóka Jánost látnák legkevésbé szívesen politikai vezető szerepben az emberek egy friss közvélemény-kutatás szerint. Kósa Lajos a legnépszerűbb, de Szili és Fodor is az élmezőnyben van.

A válaszadók tartósan magas, 54 százaléka előrehozott választásokat tartana szükségesnek (áprilisban 56 százalékuk vélte így). A helyzet tisztázását 2010 előtt kívánóknak csak kétharmada Fidesz-szavazó: magas az SZDSZ-szimpatizánsok (46 százalék) és valamivel több az MDF-hívek (59 százalék) parlamentfeloszlatási kedve – áll a Heti Válasz megbízásából készített Nézőpont Intézet-kutatásban.

A tanulmányból kiderül: alternatív megoldás lehetne, ha szakértői kormány jönne létre, amelyet a Fidesz-szavazók 67 százaléka, az MSZP-szavazóknak pedig 51 százaléka üdvözölne. A tavaly divatossá vált nagykoalíció-ötlet viszont már a múlté: egy párt táborában sem haladja meg a húsz százalékot a népfronthívők csapata.

A nehéz idők dacára a politikusok népszerűségében nagy változás májusban nem volt, a választók már beárazták képviselőiket. A sort még mindig Kósa Lajos vezeti, igaz, 7 százalékpontot esett az előző felmérés óta.

Fodor Gábor viszont közel ugyanennyit erősödött. Sólyom László és Dávid Ibolya mellett Szili Katalin és Orbán Viktor is az élbolyban van. A sort Gyurcsány Ferenc és Kóka János zárja, azaz őket szeretnék a válaszadók a jövőben a legkevésbé a közéletben látni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik