Belföld

Kedden leszakadhat az ég – piros riasztás

Piros riasztást adott ki az ország nagy részére az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A keddi nap folyamán ismét heves zivatarokat és diónyi jégdarabokat kaphatunk a nyakunkba.

A zivatarok várhatóan kora délután érik el hazánkat, és nagy részén – a Nagykanizsa-Budapest vonaltól délkeletre eső területeken – végigsöpörnek majd, déltől észak felé haladva. Rövid időn belül 30-60 mm csapadék is lehullhat, ennek egy része jégeső formájában. A jégdarabok átmérője meghaladhatja a 2-3 cm-t is. Viharos széllökések előfordulása kevésbé valószínű, de helyenként a 90 km/órás szélsebesség sem kizárt – nyilatkozta a FigyelőNetnek az OMSZ egyik munkatársa.

Az OMSZ előrejelzései közül a zöld színkód a különösebb készültséget nem igénylő helyzetet jelenti, míg a sárga potenciálisan veszélyes jelenségekre figyelmeztet. Narancsszínű riasztás esetén kisebb, elszigetelt területeken várható heves zivatartevékenység, piros riasztásnál pedig az adott régió egészét veszélyezteti.

Kisokos jégesőre

A hirtelen lezúduló csapadék vízátfolyásokat eredményezhet, és pincéket áraszthat el – figyelmeztetnek az OMSZ szakemberei. A magasabban fekvő területeken várható a patakok, árkok kiáradása is.

Súlyos sérüléseket is okozhatnak a diónyi jégdarabok (fotó: MTI)

Súlyos sérüléseket is okozhatnak a diónyi jégdarabok (fotó: MTI)

A jégeső idején szabad téren tartózkodni nem tanácsos, mert a diónyi jégszemek sérüléseket okozhatnak. Ugyanakkor fák vagy eresz alá behúzódni sem túl jó ötlet, mert a szél cserepeket sodorhat le a tetőkről, és ágakat, sőt, egész fatörzseket is kicsavarhat. Az építkezést, különösen a tetőn való munkát érdemes szüneteltetni a készültség idején.

Van egy fotója, videója a hétfői viharkárokról? Töltse fel az FN Tudósítóba!

Autóvezetésnél számoljunk a hirtelen oldalszél, a sárfelhordás és a vízátfolyások okozta kockázatokkal, és lehetőleg ne hagyjuk a kocsit nyílt utcán vagy fák alatt. A Balatonnál pedig fontos, hogy fokozott figyelemmel kövessük a viharjelzést.

meteorológiai kislexikon

Amikor röpködnek a meteorológiai szakkifejezések, jó tudni, melyik mit jelent. Vihar alatt az időjósok a heves széllökéseket értik. A felhőszakadás rövid idő alatt lehulló, nagy mennyiségű (négyzetméterenként 50 mm-t meghaladó) csapadékra utal. A mennydörgés, villámlás és csapadék együttesét emlegetik zivatar néven.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik