Belföld

Belassult a parlament az átalakítástól

A FigyelőNet információi szerint a kisebbségi kormány és a minisztercserék rossz hatással voltak az államigazgatásra: a minisztériumok lomhábban működnek, a parlamentben kevesebb a szavazás, a módosító indítvány. Egyelőre mindenki kivár. A háttérintézmények és az apparátus azonban zökkenőmentesen végzi a dolgát.

A FigyelőNethez eljutott információk szerint több minisztériumban lelassult a munka, a minisztercserék miatti bizonytalanságban kevesebb a feladat. Elsősorban a Miniszterelnöki Hivatalra igaz ez. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban az átalakítás miatt még elég nagy a bizonytalanság, név nélkül nyilatkozó informátoraink szerint főleg a szerződések aláírásai váratnak magukra. Alsóbb szinten azonban a munka itt is zökkenőmentes.

A Szociális és Munkaügyi Minisztériumot viszont kevéssé viselte meg Lamperth Mónika távozása. Információink szerint itt csupán a tárcavezető személye változott, egyébként mindenki a helyén maradt és végzi a munkáját.

Lapunknak név nélkül nyilatkozó forrásunk szerint a Külügyminisztérium végzi a rutinmunkáját, törvényjavaslatokat azonban – egyet leszámítva – nem terjesztettek az Országgyűlés elé. Igaz, ebből a szempontból a tárca mindig is különcnek számított, hiszen hagyományos értelemben csak mérsékelten végez jogalkotó tevékenységet. A külkapcsolatokban pedig a jelenlegi helyzet sem okoz fennakadást.

Feszültség és helyezkedés

Egy kormány közeli forrásunk is megerősítette, hogy a felső vezetés körében teljes a bizonytalanság, mint fogalmazott, „mindenki kivár”, jelentős lépésre senki sem szánja el magát. Egy másik informátorunk szerint vágni lehet a levegőt minisztériumi-államtitkári szinten, mindenki érzi a bizonytalanságot.

A dolgot tetézi, hogy éppen a Gyurcsány-kormány nyúlt hozzá az államigazgatáshoz, lényegében főosztályvezetői szintre levitték a politikai megbízottak körét. Azaz a vezetőknek állásukért, megélhetésükért is aggódniuk kell. Mint forrásunk fogalmazott, elindult a “helyezkedés”.

Leállt a parlament

A parlament leállt – kommentálta a helyzetet egyik informátorunk. Mint elmondta, alig van szavazás, míg eddig a hétfői munkanapokon gyakran este kilencig, tízig nyomták a gombokat a képviselők, addig most fél hat-hat körül már végeznek is.

Ezt jól mutatják az adatok is: míg tavaly áprilisban három szavazási napon összesen 116 alkalommal kellett gombot nyomniuk a képviselőknek (ebből összesen 21 törvényről szavaztak, a többiben interpelláció elfogadásáról, a napirendtől való eltérésről, illetve napirendre vételről döntöttek), addig idén – a kisebbségi kormányzás körüli bizonytalanságban – négy ülésnapon összesen csak 103-szor voksoltak. Ebből pedig mindössze 6 esetben szavaztak jogszabályról vagy annak módosításáról. Májust tekintve az arány tovább romlott, igaz, ezen a héten összesen 10 törvénymódosítást fogadtak el.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.