Belföld

Belassult a parlament az átalakítástól

A FigyelőNet információi szerint a kisebbségi kormány és a minisztercserék rossz hatással voltak az államigazgatásra: a minisztériumok lomhábban működnek, a parlamentben kevesebb a szavazás, a módosító indítvány. Egyelőre mindenki kivár. A háttérintézmények és az apparátus azonban zökkenőmentesen végzi a dolgát.

A FigyelőNethez eljutott információk szerint több minisztériumban lelassult a munka, a minisztercserék miatti bizonytalanságban kevesebb a feladat. Elsősorban a Miniszterelnöki Hivatalra igaz ez. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban az átalakítás miatt még elég nagy a bizonytalanság, név nélkül nyilatkozó informátoraink szerint főleg a szerződések aláírásai váratnak magukra. Alsóbb szinten azonban a munka itt is zökkenőmentes.

A Szociális és Munkaügyi Minisztériumot viszont kevéssé viselte meg Lamperth Mónika távozása. Információink szerint itt csupán a tárcavezető személye változott, egyébként mindenki a helyén maradt és végzi a munkáját.

Lapunknak név nélkül nyilatkozó forrásunk szerint a Külügyminisztérium végzi a rutinmunkáját, törvényjavaslatokat azonban – egyet leszámítva – nem terjesztettek az Országgyűlés elé. Igaz, ebből a szempontból a tárca mindig is különcnek számított, hiszen hagyományos értelemben csak mérsékelten végez jogalkotó tevékenységet. A külkapcsolatokban pedig a jelenlegi helyzet sem okoz fennakadást.

Feszültség és helyezkedés

Egy kormány közeli forrásunk is megerősítette, hogy a felső vezetés körében teljes a bizonytalanság, mint fogalmazott, „mindenki kivár”, jelentős lépésre senki sem szánja el magát. Egy másik informátorunk szerint vágni lehet a levegőt minisztériumi-államtitkári szinten, mindenki érzi a bizonytalanságot.

A dolgot tetézi, hogy éppen a Gyurcsány-kormány nyúlt hozzá az államigazgatáshoz, lényegében főosztályvezetői szintre levitték a politikai megbízottak körét. Azaz a vezetőknek állásukért, megélhetésükért is aggódniuk kell. Mint forrásunk fogalmazott, elindult a “helyezkedés”.

Leállt a parlament

A parlament leállt – kommentálta a helyzetet egyik informátorunk. Mint elmondta, alig van szavazás, míg eddig a hétfői munkanapokon gyakran este kilencig, tízig nyomták a gombokat a képviselők, addig most fél hat-hat körül már végeznek is.

Ezt jól mutatják az adatok is: míg tavaly áprilisban három szavazási napon összesen 116 alkalommal kellett gombot nyomniuk a képviselőknek (ebből összesen 21 törvényről szavaztak, a többiben interpelláció elfogadásáról, a napirendtől való eltérésről, illetve napirendre vételről döntöttek), addig idén – a kisebbségi kormányzás körüli bizonytalanságban – négy ülésnapon összesen csak 103-szor voksoltak. Ebből pedig mindössze 6 esetben szavaztak jogszabályról vagy annak módosításáról. Májust tekintve az arány tovább romlott, igaz, ezen a héten összesen 10 törvénymódosítást fogadtak el.

Ajánlott videó

Norvégia szerint Magyarország lecsúszott a támogatásról, míg a magyar kormány azt állítja, ilyen forgatókönyv nem létezik: felvázoljuk a patthelyzet jogi hátterét. És kiderítettük azt is, hogy olyan fideszes kötődésű alapítvány is megpróbált az Ökotárs helyére kerülni, amelynek kuratóriumában Mészáros Lőrinc volt felesége, Kelemen Beatrix is helyet kap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.