Belföld

A bizottság nem támogatja Gyeneseit

Nem támogatta a szakbizottság szerdai ülésén Gyenesei István önkormányzati miniszteri jelölését. A jelölt a meghallgatáson azt közölte, nem készül önkormányzati reformokra, és több pénzt sem tud ígérni.

A testület 14 igen, 11 nem és 4 tartózkodás mellett nem támogatta Gyenesei István jelölését, tehát a testület többsége nem szavazott bizalmat. Az MSZP igennel, a Fidesz, a KDNP és az MDF nemmel voksolt. A szabad demokrata Gulyás József nemmel szavazott, képviselőtársa Geberle Erzsébet pedig tartózkodott.

A jelölt az önkormányzati és területfejlesztési bizottság előtt azt közölte, nem lát esélyt újabb reformlépésekre, de úgy vélte, a kormánypárti és az ellenzéki önkormányzati politikusok összefogásával azokat elő lehetne készíteni egy új ciklusra. Tervei szerint egy asztalhoz ültetné az érintett politikusokat, és nyakkendő nélkül, egy üveg balatoni bor mellett egy kockás papírra összeírhatnák, melyek azok az ügyek, amelyekben össze tudnának fogni.

Azokra a képviselői kérdésekre, milyen konkrét programokban, célokban gondolkodik, a jelölt ugyancsak azt hangoztatta, másodlagos, hogy ő mit akar, ehelyett azt szeretné, ha együtt, egymást segítve határoznák meg az elérendő fontosabb célokat. A konvergenciaprogram keretei miatt nem tud több pénzt ígérni, a program ugyanakkor nem csak korlátokat, hanem mozgásteret is ad.

A jelölt a legtöbb kérdést az önkormányzati reform elmaradása miatt kapta. A reformlépések elhalasztását a legkritikusabban Gulyás József (SZDSZ) képviselő kérte számon Gyenesei Istvánon. A liberális képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a reform szerepel a kormányprogramban, és hogy igencsak megérett a helyzet a változtatásra. Hock Zoltán (MDF) azt vetette fel, hogy ha Gyenesei István miniszterként ennyire nem akar semmilyen változtatást, ahogy szerinte a szavaiból kiderül, „akkor mit akar két évig, intéző szerepre készül?”

A sportbizottság támogatja

A sportot is felügyelő önkormányzati tárca miniszterjelöltje a parlament sport- és turisztikai bizottsága előtt azt mondta, nem ígérhet sokkal több pénzt, amíg a konvergenciaprogram kényszerpályáján van az ország, de vannak tartalékok, s a meglévő források felkutatása, jobb felhasználása segíthet. A meghallgatás végén a testület kilenc igen és nyolc nem szavazat mellett támogatta Gyenesei kinevezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik