Belföld

Baltás sorozatgyilkosság Ausztriában

Öt hozzátartozója meggyilkolásával gyanúsítanak egy osztrák férfit, aki szerda hajnalban önként jelentkezett a bécsi rendőrségen. Állítása szerint azért követte el tettét, mert meg akarta menteni családját a pénzügyi gondoktól.

A 39 éves férfi bevallotta, hogy megölte 42 éves feleségét és hétéves lányukat. Egy fejszével végzett velük. A két holttestet a család Hietzing kerületi lakásában a rendőrség megtalálta, a kislányé egy szekrényben feküdt. A hatóságok később, ugyancsak a gyanúsított vallomása alapján újabb holttesteket találtak két különböző helyszínen. A felső-ausztriai Ansfeldenben a férfi szüleit, Linzben pedig az apósát találták holtan. Őket szintén a fejükre mért fejszecsapással ölte meg.

Tettét előző nap, kedden követte el. Először feleségével és lányával, majd szüleivel és az apósával végzett. A gyilkos fegyvert, amelyre a rendőrök az illető gépkocsijában rábukkantak, nemrégiben vásárolta. A kihallgatás során a gyanúsított elmondta: különböző spekulatív ügyleteken hat számjegyű összeget veszített, és cselekedetével a családját szerette volna megmenteni a „szégyentől”. A pénzt állítólag hozzátartozóitól kérte kölcsön.

A rendőrség szerint a gyanúsított megpróbált öngyilkosságot elkövetni, de nem sikerült neki. Szigorú felügyelet alá helyezték. Sajtóértesülésekből úgy tudni, hogy a férfi publicisztikát tanult az egyetemen, de az utóbbi időben szabadúszó tanácsadóként tevékenykedett.

Az újabb súlyos családi bűncselekmény sokkolóan hatott az osztrák közvéleményre, annál is inkább, mert nem sokkal azután következett be, hogy fény derült az amstetteni vérfertőzéses esetre. A rendőrségi statisztikák szerint az utóbbi három évben hat olyan brutális bűncselekmény történt az országban, amelyben különböző indítékokból családtagokat vagy hozzátartozókat mészároltak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik